Ρ.Σπυρόπουλος:πρέπει να γίνουν "3 σε 1" τα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με φόντο τις μειώσεις αποδοχών για όσους βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά προτείνει ο Διοικητής του ΙΚΑ.

Το νέο ασφαλιστικό, κατά Ροβέρτο Σπυρόπουλο, πρέπει να έχει "3 σε 1" ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τόσο οι μισθωτοί, όσο και οι αγρότες με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ. Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων ανά κλάδο για να συμπληρωθεί το μειωμένο εισόδημα των ασφαλισμένων, και για συμπληρωματικά προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Εκανε λόγο για συνέργεια κύριας και επικουρικής σύνταξης, διευκρινίζοντας αργότερα πως δεν εννοούσε κατάργηση της επικουρικής αλλά μόνο μείωση του λειτουργικού κόστους των ταμείων από την κοινή διαχείριση.

Αυτό που δεν είναι ακόμη έτοιμο να παραδεχθεί δημόσια ούτε το Υπουργείο Εργασίας, ούτε ο διοικητής του ΙΚΑ είναι πως με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από το 2015,  η μετριοπαθής εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως οι συντάξεις για όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη με 40ετία θα είναι μικρότερες στο ΙΚΑ κατά 7 τοις εκατό, ενώ εργατολόγοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 20 τοις εκατό, και για τον ΟΑΕΕ προβλέπουν απίστευτες μειώσεις έως και 40 τοις εκατό! Αντίθετα εκτιμάται πως θα αυξηθεί σε ένα ποσοστό 5 τοις εκατό η κατώτατη σύνταξη με 15ετία στο ΙΚΑ, φθάνοντας τα 520 ευρώ.

Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι πως η κύρια σύνταξη θα σπάσει στα δύο. Τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα εγγάται το κράτος και την αναλογική που θα προκύπτει από ειδικό μαθηματικό τύπο βάση των εισφορών.

Στα Επαγγελματικά Ταμεία ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου η διαχείριση των αποθεματικών, δηλαδή των εισφορών, μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτική ασφαλιστική ή χρηματοπιστωτική εταιρία, ή σε φορέα που θα συσταθεί από το ίδιο το ταμείο.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα τους, ως ανάχωμα στις μειώσεις συντάξεων ο κύριος Σπυρόπουλος ζήτησε να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα που θα ωθήσουν εργαζόμενους στη δημιουργία τους. Ακομη περισσότερο κάλεσε ΓΣΕΕ και εργοδότες να υπογράψουν νέου τύπου Εθνική Συλλογική Σύμβαση για να δημιουργήσουν Επαγγελματικό Ταμείο ειδικά για τους χαμηλόμισθους των 586 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις