Ξεκινά η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών

 

 

Η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον Δήμο Αθηναίων, σε δύο εβδομάδες.

 Άρα σε δεκαπέντε ημέρες οι μηχανικοί θα απαλλαγούν από την ατελείωτη γραφειοκρατία που απαιτείται για να ξεκινήσουν την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.

Για την ηλεκτρονική διαδικασία θα χρειαστεί μία πλατφόρμα η οποία ετοιμάστηκε ήδη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως τόνισε το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης. Πλέον οι μηχανικοί θα μπορούν να διαχειρίζονται ολόκληρο τον φάκελο μιας οικοδομής μέσω Διαδικτύου, κάτι που αναμένεται να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

 «Σήμερα για να βγει μια οικοδομική άδεια απαιτούνται έως και 60 φορείς. Θέλουμε, κατά μέσο όρο, 6,5 χρόνια για να βγει μια άδεια για  βιομηχανικό ή βιοτεχνικό κτίριο όταν οι επενδυτές προσδοκούν σε 7 χρόνια να κάνουν απόσβεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

 Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η εκπαίδευση των μηχανικών της Αθήνας σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική της λειτουργία από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των μηχανικών της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης χώρας ώστε από τον Φεβρουάριο να λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης.

 Στόχος του νέου συστήματος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις