Εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής για καθυστέρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών
Εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής για καθυστέρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Ο κανονισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες που πωλούν σόγια, βόειο κρέας, φοινικέλαιο, ξύλο, κακάο και καφέ στην ΕΕ να διασφαλίσουν και να αποδείξουν ότι οι διαδικασίες παραγωγής τους είναι απαλλαγμένες από την αποψίλωση των δασών.

Περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βελτιώσουν την πρόταση της Επιτροπής. Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στοχεύει να καταλήξει σε κοινή θέση τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να παρατείνουν περαιτέρω μια διετή μεταβατική περίοδο για να εφαρμόσουν τις νέες υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας, ενώ άλλα δηλώνουν ότι ανησυχούν για το διοικητικό φόρτο που θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου), η Λετονία είπε ότι οι εθνικές αρχές θα χρειαστούν έως και έξι χρόνια για να προσαρμοστούν.

Η Ιρλανδία ήταν μεταξύ των χωρών που ζήτησαν περισσότερο χρόνο για τους μικρομεσαίους φορείς, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητες πρώτα οι «εκστρατείες ευαισθητοποίησης».

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η θέση των περισσότερων πρωτευουσών της ΕΕ.

Ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας Χενκ Σταγκούβερ είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί γρήγορα καθώς «ο αγροτικός τομέας είναι ο κύριος μοχλός της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως».

Και η Ισπανία και η Δανία ήταν ανοιχτές στη δυνατότητα συμπερίληψης άλλων προϊόντων υψηλής αποψίλωσης, όπως καουτσούκ ή καλαμπόκι, στον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται στους νέους κανόνες. Αυτό είναι πιθανό να ευχαριστήσει τις περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό τη συμπερίληψη τέτοιων προϊόντων.

Ακόμα κι έτσι, άλλες χώρες διαφώνησαν με άλλα μέρη του εγχειριδίου κανόνων.

Ο υπουργός Γεωργίας της Φινλανδίας, Jari Leppä, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με μια καταληκτική ημερομηνία, που ορίζεται από τον νέο κανονισμό, που θα απαγόρευε τις εισαγωγές των έξι εμπορευμάτων εάν η παραγωγή τους συνδέεται με αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κανένα εμπόρευμα δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στην αγορά της ΕΕ εάν παράγονται σε εδάφη που υπόκεινται σε αποψίλωση ή υποβάθμιση των δασών μετά την ημερομηνία αυτή.

Ωστόσο, ο Leppä ζήτησε καθυστέρηση για να διασφαλιστεί ότι οι χειριστές δεν θα τιμωρηθούν για τους κανόνες που λέει ότι δεν μπορούσαν εύλογα να προβλέψουν πριν από δύο χρόνια.

Άλλοι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι η δημιουργία ενός κοινού συστήματος ιχνηλασιμότητας θα είναι τόσο περίπλοκη όσο και δαπανηρή. Ωστόσο, μια αξιολόγηση κινδύνου δεν έδειξε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον Virginijus Sinkevičius.

Η ΕΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων στον κόσμο αποψίλωσης τροπικών δασών ως αποτέλεσμα του διεθνούς εμπορίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις