Μπρατάκος: Να κινητοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ
Μπρατάκος: Να κινητοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί το διεθνές κύμα ανατιμήσεων και η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρόκειται για μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις. Η οποία, όμως, φέρνει και την Ελλάδα αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Σήμερα το 82% της ενέργειας που καταναλώνουμε στη χώρα είναι εισαγόμενο. Κι αυτό προφανώς περιορίζει τις δυνατότητες αντιμετώπισης της καταιγίδας που βιώνουμε.

Απαραίτητο είναι να κινητοποιηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ώστε να ενισχυθεί το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Πρόκειται για προϋπόθεση - κλειδί, στην προσπάθεια να αυξήσουμε την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Αλλά και για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Μπρατάκος, συμπληρώνοντας «Η δεύτερη, εξίσου σημαντική πρόκληση, αφορά βεβαίως τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης αυτής, στην πραγματική οικονομία. Θεωρούμε αυτονόητη την ανάγκη για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Η στήριξη αυτή πρέπει να είναι επαρκής και ουσιαστική. Αλλά και κατάλληλα στοχευμένη και ενταγμένη, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας, τόσο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, όσο και για το κόστος δανεισμού. «Μετά από πολλά χρόνια και με πολλές και επώδυνες θυσίες, η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Από την αξιολόγηση αυτή, θα κριθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Θα κριθεί το κόστος δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικά σήμερα, που μπαίνουμε σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Είναι επιβεβλημένο να στηριχθούν στη φάση αυτή, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Είναι λάθος, από την άλλη, να οδηγηθούμε σε μια παροχολογία που θα δώσει λανθασμένα μηνύματα. Τόσο στην κοινωνία, όσο και στις αγορές. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε όρους ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι το μεγάλο, άμεσο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς για να ξεπεραστούν οι χρόνιες παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Οι πολλαπλές κρίσεις απαιτούν ρεαλιστικές και ταυτόχρονα αποφασιστικές παρεμβάσεις. Οι προτάσεις μας κινούνται στο τρίπτυχο: στήριξη ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ελάφρυνση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενέργεια και αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς, κυρίως στην ενέργεια, για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Σε σχέση με τη μακρόπνοη στρατηγική, η Ελλάδα έχει ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο είναι κατά βάση εισαγωγικό. Αυτό είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, είναι ένα πρόβλημα δομικό, το οποίο το τελευταίο διάστημα επιδεινώνεται. Το δημοσιονομικό πρόβλημα, έπεται. Είναι αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς αποβιομηχάνισης και συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Όντας πλέον έξω από τα Μνημόνια και έχοντας να διαχειριστούμε όλες τις επερχόμενες χρηματοδοτήσεις, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να το αντιμετωπίσουμε. Στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αναφέρθηκε το πόσο ωφέλιμος έχει υπάρξει ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία. Θέλουμε όμως και για τα επόμενα χρόνια ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνον στις υπηρεσίες και στον τουρισμό; Είναι κρίσιμο να υπάρξει σχεδιασμός, που θα υποστηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία και τη διασύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις