"Δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια"


"Δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια", διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε με αυτόν τον τρόπο στο επίμονο αίτημα των φορέων γενναίων εκπτώσεων για τα ξενοίκιαστα ακίνητα. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπάρχει διάκριση για τα ακίνητα αυτά, παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα μιλήσει ο υφυπουργός Γιώργος Μαυρογένης.

Σχολιάζοντας τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι "όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν φέρνετε προτάσεις, να φέρνετε και ισοδύναμα". Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε "παραμύθια της Χαλιμάς που δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα" όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο ο Πολ Τόμσεν είπε στον Γ.Στουρνάρα "αφού θα φύγετε που θα φύγετε, γιατί δεν παίρνετε τα νέα μέτρα;".

Στα πυρά που δέχεται η "παραβίαση ασύλου" με τη δυνατότητα της εφορίας να διενεργεί ελέγχους σε σπίτια ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησης, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι όλοι τους, όταν άνοιξαν βιβλία, υπέγραψαν μια υπεύθυνη δήλωση.

Στις επισημάνσεις ότι εξαιρούνται ευνοϊκής μεταχείρισης όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και άρα στερούνται φοροδοτικής ικανότητας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν εξαιρούνται εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωμής.
Ο κ. Στουρνάρας έδωσε απαντήσεις και σε όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ στην Επιτροπή Οικονομικών, που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore.

"Με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, εκεί που είχαμε εφοριακούς που έκοβαν παράβολα, τώρα γίνονται ελεγκτές. Ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει προσλήψεις ελεγκτών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να σας ενισχύσουμε. Και επίσης έχετε ενισχυθεί και με τεχνολογικά μέσα και με δυνατότητα για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Άρα θα ήθελα λίγο πιο δημιουργική κριτική", είπε ο υπουργός.

Για τα άτομα με αναπηρίες είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις με εισοδηματικά κριτήρια, που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και στην πλήρη εξαίρεση από τον φόρο όταν πρόκειται για μεγάλη αναπηρία.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις