Οι τιμές του σιταριού στην Ουκρανία πέφτουν καθώς εντείνονται οι εντάσεις
Οι τιμές του σιταριού στην Ουκρανία πέφτουν καθώς εντείνονται οι εντάσεις

Ο ρυθμός των εξαγωγών σιταριού της Ουκρανίας παρέμεινε σταθερός την περασμένη εβδομάδα που έληξε στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά οι τιμές εξαγωγής του σιταριού υποχώρησαν εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.

Η S&P Global Platts είχε αξιολογήσει το FOB του σίτου της Ουκρανίας στα 306 $/mt στις 21 Φεβρουαρίου, πάνω από 4% χαμηλότερα από 320 $/mt στις 21 Ιανουαρίου, λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία αναγνώρισε τα αποσχισμένα κράτη της Ουκρανίας, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, στις 21 Φεβρουαρίου και διέταξε να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα σε μια «ειρηνευτική αποστολή» σε αυτές τις περιοχές.

Η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 300.000 τόνους σίτου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 21 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τις συνολικές αποστολές σε 17,8 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής την περίοδο εμπορίας 2021-22 (Ιούλιος-Ιούνιος), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας της στις 21 Φεβρουαρίου. Σιτάρι Οι εξαγωγές έως τις 21 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση.

Η Ουκρανία απέστειλε 16,6 εκατομμύρια τόνους σίτου το Μάιο 2020-2021.

Η S&P Global Platts Analytics έχει προβλέψει ότι η Ουκρανία θα εξάγει 22,5 εκατομμύρια τόνους σίτου το ΜΟΥ 2021-2022, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε τις εξαγωγές σίτου της χώρας σε 24,2 εκατομμύρια τόνους στην έκθεσή του για την παγκόσμια γεωργική προσφορά και ζήτηση που δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εντάσεις με τη Ρωσία είναι πιθανό να ασκήσουν πίεση στην εξαγωγική της εκστρατεία, δήλωσε ένας έμπορος.

Η Ουκρανία συγκέντρωσε περίπου 33 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2021-2022, από 25,4 εκατομμύρια τόνους το 2020-21, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Platts Analytics προέβλεψε την παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας στα 31,2 εκατομμύρια τόνους για το ΜΟΥ 2021-2022, ενώ το USDA έχει δεσμεύσει την παραγωγή σίτου της Ουκρανίας για το έτος στα 33 εκατομμύρια τόνους.

Οι τιμές πέφτουν εν μέσω εντάσεων


Παρά τον σταθερό ρυθμό των αποστολών, οι τιμές εξαγωγής σιταριού της Ουκρανίας μειώθηκαν απότομα τον Φεβρουάριο και έπεσαν 14 $/mt από τον Ιανουάριο λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην περιοχή.
Η κίνηση αναγνώρισης των αποσχισμένων εδαφών οδήγησε σε αβεβαιότητες και επηρέασε τις εμπορικές προοπτικές του σιταριού της Μαύρης Θάλασσας.

Η Platts εκτίμησε τις τιμές FOB του 11,5% πρωτεΐνης σίτου από την Ουκρανία στα 306 $/mt στις 21 Φεβρουαρίου, μειωμένες κατά 4 $/mt την ημέρα.

«Η ζήτηση για ουκρανικό σιτάρι είναι πιθανό να χτυπηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς οι αβεβαιότητες αναμένεται να πλήξουν τις αποστολές», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Κίεβο.

Οι εντάσεις στην περιοχή ενδέχεται επίσης να επιφέρουν κάποια αστάθεια στις τιμές των εξαγωγών τις επόμενες εβδομάδες.

Καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται ότι επηρεάζουν τις αποστολές σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η ζήτηση για αυστραλιανό και αργεντίνικο σιτάρι είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις