Πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ωφελούν τους παραγωγούς εμπορευμάτων ανταγωνιστικών κρατών
Πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ωφελούν τους παραγωγούς εμπορευμάτων ανταγωνιστικών κρατών

Οι προγραμματισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενισχύουν τις περιουσίες των αγροτών στον Καναδά, των ανθρακωρύχων και των παραγωγών λιπασμάτων.

Η Ρωσία και ο Καναδάς είναι οι κυρίαρχοι ανταγωνιστές σε προϊόντα όπως το σιτάρι, ο χρυσός και η ποτάσα, με αντιπαλότητες που ταιριάζουν με την ιστορική ιστορία χόκεϊ των δύο χωρών. Τιμωρώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας, οι δυτικές χώρες δυνητικά εξαλείφουν έναν σημαντικό παράγοντα από τις αγορές εμπορευμάτων και πιθανώς αυξάνουν τα κέρδη για τους Καναδούς παραγωγούς.

«Οποιαδήποτε αυξημένη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα θεωρηθεί θετική για τη γεωργία και τα λιπάσματα, για λόγους που σχετίζονται με τα εμπορεύματα», δήλωσε ο αναλυτής Andrew Wong της RBC Capital Markets σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από την κλιμάκωση της κρίσης αυτής της εβδομάδας, όταν η Ρωσία αναγνώρισε ανεξαρτησία δύο περιοχών της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιταριού, επομένως οι εντάσεις εκεί ήταν θετικός παράγοντας για τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών». είπε ο κ. Wong. «Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας ποτάσας και φωσφορικών αλάτων, επομένως τυχόν πιθανές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι θετικές για άλλους παραγωγούς λιπασμάτων».

Η Ρωσία και η γειτονική Λευκορωσία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ποτάσας στον κόσμο, πίσω από τον Καναδά. Ο Steve Hansen, αναλυτής του Raymond James, λέει ότι η ουκρανική κρίση αυξάνει την πίεση στο παγκόσμιο δίκτυο ποτάσας, με την πιθανότητα κυρώσεων κατά των Ρώσων παραγωγών ποτάσας να ωθήσουν το εμπόρευμα σε υψηλά σχεδόν δεκαετίας.

«Έχουμε ήδη μια πολύ σφιχτή αγορά», είπε ο κ. Hansen. «Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να προσθέσει ένα άλλο στοιχείο». Η προοπτική υψηλότερων τιμών ενισχύει την τιμή της μετοχής της Nutrien Inc με έδρα το Σασκατούν. Η μετοχή της αυξήθηκε κατά 35 τοις εκατό τους τελευταίους 12 μήνες, ένα έτος που είδε τη μεγαλύτερη παραγωγό ποτάσας του Καναδά να διακόψει τους δεσμούς της με δύο CEO.

Η εκπρόσωπος της Nutrien, Μέγκαν Φίλντινγκ, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ποτάσας φέτος, όπως έκανε το 2021, για να ικανοποιήσει τις αυξημένες παραγγελίες των πελατών.

«Η Nutrien ελπίζει σε μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη», είπε. «Αυτή η περιοχή είναι βασικός προμηθευτής γεωργίας, ενέργειας και προϊόντων λιπασμάτων και περαιτέρω αναταραχές ή κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές».

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά περίπου 30 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο, εν μέρει λόγω της προοπτικής αύξησης της αναταραχής στην Ουκρανία, το παραδοσιακό καλάθι ψωμιού της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία και η Ουκρανία, μαζί, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Ο Dave Quist, εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης παραγωγών σιταριού του Δυτικού Καναδά, δήλωσε ότι οι Καναδοί αγρότες επικεντρώνονται σε καλλιέργειες υψηλής ποιότητας και ανταγωνίζονται άμεσα την Ουκρανία.

«Το ρωσικό σιτάρι δεν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, αλλά η Ουκρανία παράγει πολύ καλό σιτάρι», είπε ο κ. Κουιστ σε ένα e-mail. «Εάν η σοδειά τους παρεμποδιστεί από τον πόλεμο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τιμή θα ανέβει παγκοσμίως».

Η Ρωσία θα αλλάξει τη στρατηγική της για τις εξαγωγές σιταριού εάν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία και αυξηθούν οι κυρώσεις, προέβλεψε ο αναλυτής Felipe Ucros της Scotiabank. Σε έκθεσή του είπε: «Η αναπροσαρμογή πιθανότατα θα συνίσταται στο να βρουν νέες αγορές για σιτάρι η Ρωσία και οι αυτονομιστικές περιοχές - περισσότερο σιτάρι στην Κίνα, το Ιράν και άλλους Ρώσους συμμάχους, λιγότερο στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους».

Οι αλυσίδες εστιατορίων, οι παραγωγοί τροφίμων και οι αλυσίδες παντοπωλείων θα δουν τα κέρδη να μειώνονται εάν αυξηθούν οι τιμές του σιταριού, καθώς θα δυσκολεύονται να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος σε πελάτες που συνειδητοποιούν τις τιμές. Σε μια έκθεση, ο αναλυτής Chris Carril της RBC Capital Markets είπε: «Δεδομένου ότι το κόστος είναι ήδη αυξημένο για τον κλάδο των εστιατορίων, η περαιτέρω πίεση στις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων - π.χ. δημητριακά και πρωτεΐνες - θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένες πιέσεις περιθωρίου κέρδους».

Στον δασικό τομέα, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξυλείας στον κόσμο πέρυσι, ακολουθούμενη από τον Καναδά.

Με τα χρόνια, λίγη ξυλεία έχει αποσταλεί από τη Ρωσία στη Βόρεια Αμερική αφού ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από μόνα τους σημαντικοί παραγωγοί.

Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών ξυλείας της Ρωσίας πωλείται στην Κίνα, η οποία δεν αναμένεται να μειώσει τις παραγγελίες της σύντομα, δήλωσε ο Hakan Ekstrom, πρόεδρος της Wood Resources International LLC, μιας εταιρείας συμβούλων δασοκομίας. «Η Κίνα χρειάζεται το ξύλο και θέλει το ξύλο», είπε σε μια συνέντευξη από το Σιάτλ.

Ο κ. Ekstrom είπε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να παράγει αρκετή ξυλεία για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης, σε έντονη αντίθεση με τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο.

Ο Καναδάς συνεχίζει να καλλιεργεί τις εξαγωγές ξυλείας στην Κίνα ως στρατηγική διαφοροποίησης για χρονικές περιόδους που η ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρεί, αν και η αμερικανική δίψα για καναδική ξυλεία έχει παραμείνει ισχυρή, παρά τις Η.Π.Α. Δασμοί σε αποστολές από τον Καναδά. Οι τιμές της ξυλείας έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας.

Συνολικά, οι φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούνται επίσης ενάντια στους φόβους για τον πληθωρισμό. Σε έκθεσή του, ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi Asset Management, Vincent Mortier, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε: «Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει ορισμένες αγορές εμπορευμάτων, προσθέτοντας αβεβαιότητα στις προοπτικές του παγκόσμιου πληθωρισμού».

Συχνά θεωρείται ως το βασικό περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, ο χρυσός έχει ωφεληθεί από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία. Το πολύτιμο μέταλλο την Τετάρτη διαπραγματεύτηκε έως και 1.912 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδό του από το περασμένο καλοκαίρι.

Αλλά η μεγάλη έκθεση στη Ρωσία βλάπτει τους επενδυτές με την έκθεση στην Kinross Gold Corp. Το ανθρακωρυχείο χρυσού με έδρα το Τορόντο έχασε το 5 τοις εκατό της αξίας του στο χρηματιστήριο του Τορόντο την Τρίτη, αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας.

Πέρυσι, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 23 τοις εκατό της παραγωγής της Kinross και το συγκρότημα ορυχείων Kupol στην Άπω Ανατολή της χώρας είναι η πιο κερδοφόρα λειτουργία της.

Ο Kinross την Τετάρτη δήλωσε σε δελτίο Τύπου ότι η Kupol λειτουργεί κανονικά και ότι οι δραστηριότητές του στη Ρωσία λειτουργούν σύμφωνα με το σχέδιο και επί του παρόντος παραμένουν ανεπηρέαστες από τις δυτικές και τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου. Το στρατόπεδο εξόρυξης είναι εφοδιασμένο με επαρκείς προμήθειες για το επόμενο έτος, είπε η εταιρεία και πρόσθεσε ότι το Kupol βρίσκεται περίπου 7.000 χιλιόμετρα μακριά από ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία.

«Η Kinross έχει διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν ενώ συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και πιστεύουμε ότι έχουμε την εμπειρία και τους πόρους για να μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά», έγραψε ο εκπρόσωπος της Kinross, Louie Diaz, σε ένα e-mail στο The Globe and Mail.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στη Ρωσία πυροδοτεί ανησυχίες για τους επενδυτές, δήλωσε ο John Ing, αναλυτής χρυσού της Maison Placements στο Τορόντο. Η απειλή σκληρότερων κυρώσεων κατά της χώρας, και ιδιαίτερα η πιθανότητα αποκοπής της από την Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT), έναν μηχανισμό πληρωμών πέραν των διεθνών συνόρων, είναι κάτι που σταθμίζουν οι επενδυτές, είπε. Επιπλέον, ο κίνδυνος, αν και μικρός, να εθνικοποιήσει δυνητικά η Ρωσία τις δραστηριότητες της Kinross στη χώρα είναι ανησυχητικός.

"Το έχουμε δει αυτό σε άλλες χώρες, αν η ώθηση προέκυψε", είπε ο κ. Ινγκ, αναφερόμενος στην εθνικοποίηση του καναδικού ορυχείου χρυσού Centerra Gold Inc. στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία από την Κιργιζία πέρυσι. «Η σχέση του Kinross με τον κυβερνήτη και με τους ντόπιους είναι αρκετά καλή και δεν έχουν κρατηθεί όμηροι όπως κάποιες άλλες χώρες», πρόσθεσε. «Αλλά υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος».Η Kinross, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 25 χρόνια, έχει εδώ και καιρό διαπραγματευτεί με έκπτωση σε ομοτίμους με ορυχεία σε ασφαλέστερες δικαιοδοσίες, όπως η Agnico Eagle Mines Ltd., της οποίας οι δραστηριότητες είναι κυρίως στον Καναδά και την Αυστραλία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις