Κίνα: Αίρει όλους τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και μαζεύει όλο το σιτάρι
Κίνα: Αίρει όλους τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και μαζεύει όλο το σιτάρι

Η Κίνα είναι πλέον πλήρως ανοιχτή στις παραδόσεις ρωσικού σιταριού, καθώς όλοι οι περιορισμοί στις εισαγωγές έχουν αρθεί, ανέφερε η South China Morning Post, επικαλούμενη τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της χώρας.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ώρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει σωτηρία στη ρωσική οικονομία, καθώς αντιμετωπίζει σκληρές οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την ανάγκη της Κίνας να ενισχύσει την επισιτιστική της ασφάλεια.

Η Κίνα προηγουμένως περιόριζε τις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω φυτοϋγειονομικών ανησυχιών, ως μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των φυτικών ασθενειών.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, η Κίνα συμφώνησε να επιτρέψει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
Η κρίση στην Ουκρανία οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές σιταριού σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία, ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, και η Ουκρανία, που αποκαλείται «το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης», αντιπροσωπεύουν και οι δύο, σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σιταριού.
Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντ’ αυτού κάλεσε τις πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «τροφοδοτούν με πυρά» την περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις