Ο «Έλληνας» του Κονγκό που επενδύει στη Γεωργία
Ο «Έλληνας» του Κονγκό που επενδύει στη Γεωργία

Ο επιχειρηματίας και αρχηγός του κόμματος Moïse Katumbi έχει επενδύσει σε χιλιάδες εκτάρια αγρών αραβοσίτου, βασικό φαγητό του λαού του Κονγκό.
Ο Κατούμπι για τον οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι έχει ρίζες στη Ρόδο και πατέρα Έλληνα, υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να γίνει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το ψωμάκι της Αφρικής. Αλλά αυτό απαιτεί επίγνωση, αποφασιστικότητα, αλλά και επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Με αυτό κατά νου, έχει επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια "ΠΑ σε μια έκταση 15.000 εκταρίων, την πρωτεύουσα της Haut-Katanga.

Η Αφρική δαπανά περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για εισαγωγές ρυζιού, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επισιτιστική της ασφάλεια, παρόλο που η ήπειρος έχει μεγάλο δυναμικό παραγωγής. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για την καλλιέργεια αραβοσίτου στην περιοχή.
"Σήμερα, είναι λυπηρό, το Κονγκό δεν εξάγει τίποτα, εκτός από μετάλλευμα. Σε δέκα χρόνια, δεκαπέντε χρόνια, πέντε χρόνια, τα ορυχεία θα εξαντληθούν. Για μένα, τα πραγματικά πολύτιμα υλικά είναι πράγματα όπως ο αραβόσιτος, είναι η γεωργία,"
"Το Greater Katanga χρειάζεται 2 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου κάθε χρόνο, οπότε δεν παράγουμε καν το 10% του αραβοσίτου μας", δήλωσε ο Κατούμπι.
Παρά τις επενδύσεις αυτές, η ΛΔΚ εξακολουθεί να εισάγει αλεύρι καλαμποκιού από τους γείτονές της, όπου οι διαδρομές εισαγωγής στη χώρα θα μπορούσαν να είναι μακρύτερες και λιγότερο ασφαλείς. Τα συνοριακά ζητήματα συχνά προκαλούν διακοπή του εφοδιασμού.
Ο πρώην κυβερνήτης της Κατάνγκα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και των επιπέδων εισοδήματος, αλλά ειδικά για τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις