«Άρχισαν τα όργανα» των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία - Ποια χώρα δυσκολεύεται να βρει σιτάρι
«Άρχισαν τα όργανα» των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία - Ποια χώρα δυσκολεύεται να βρει σιτάρι

Ο κορυφαίος εισαγωγέας σιταριού η Αίγυπτος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και πάλι από τις προσπάθειες να αγοράσει τα σιτηρά που χρειάζεται για να επιδοτήσει το ψωμί για τον λαό της, υπογραμμίζοντας την απειλή που θέτει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας για τις ανάγκες σε τρόφιμα του κόσμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για δεύτερη φορά από την Πέμπτη, η Αίγυπτος ακύρωσε έναν διαγωνισμό για την αγορά σιταριού μετά από λίγες μόνο προσφορές -- σε πολύ υψηλότερες τιμές -- καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της. Η Αίγυπτος είναι μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που βασίζονται σε τεράστιες εισαγωγές για να θρέψουν τους πολίτες τους και τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας είναι βασικοί προμηθευτές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Ενώ τα ρωσικά εμπορεύματα εξαιρούνται μέχρι στιγμής από κυρώσεις, οι έμποροι τρομάζουν από τις ταχύτατες κυρώσεις, τα αυξανόμενα κόστη ναύλων και ασφάλισης και τις στάσεις αποστολής στην περιοχή. Ο περιορισμός των προμηθειών σιτηρών από την περιοχή απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων που είναι σχεδόν ρεκόρ.

Μόνο τρεις εταιρείες συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Αιγύπτου τη Δευτέρα, με δύο προσφορές γαλλικού σιταριού και μία για προμήθειες από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εμπόρους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αυτό συγκρίνεται με 17 σε διαγωνισμό από τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι τιμές προσφοράς εκτοξεύτηκαν κατά τουλάχιστον 80 δολάρια ο τόνος από τότε. Ο κρατικός αγοραστής της Αιγύπτου επικαλέστηκε τις υψηλές τιμές για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις