Πετρέλαιο: Εφιαλτική πρόβλεψη για 150 δολάρια το βαρέλι - Αναπόφευκτη πορεία ή υπάρχει plan B;
Πετρέλαιο: Εφιαλτική πρόβλεψη για 150 δολάρια το βαρέλι - Αναπόφευκτη πορεία ή υπάρχει plan B;

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακοινώσουν σήμερα στις 17:45 ώρα Ελλάδος την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Στις 16:50 ώρα Ελλάδος το πετρέλαιο ήταν στα 129,89 δολάρια το βαρέλι ποσοστό 5,42% σε σχέση με χθες.

Αυτό που αναμένεται να γίνει γνωστό είναι αν τελικά  η αποφαση των  Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ακολουθήσει και η ΕΕ.

Η πρόβλεψη για τα 200 δολάρια το βαρέλι ανήκει στην Νορβηγική εταιρεία Rystad Energy που είναι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους συμβούλους για την ενέργεια στον κόσμο.

Είναι αναπόφευκτο το πετρέλαιο των 150 δολαρίων;

Τα 150 δολάρια θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος σταθμός για το πετρέλαιο καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι το ιρανικό αργό μπορεί να καλύψει το κενό προσφοράς.
Οι ΗΠΑ αναζητούν ενεργά εναλλακτική προσφορά αργού.
Το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 130 δολάρια το βαρέλι κατά την έναρξη του εμπορίου τη Δευτέρα, και τώρα αναλυτές και επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι οι τιμές θα μπορούσαν σύντομα να σπάσουν πάνω από τα 150 δολάρια και ακόμη και να εκτοξευτούν στα 200 δολάρια το βαρέλι καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου.
Ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια ιρανική πυρηνική συμφωνία – ο μόνος υποφερτός παράγοντας για το πετρέλαιο τώρα – είναι επίσης η στήριξη των τιμών του πετρελαίου στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ακόμα και αν το Ιράν επιστρέψει σύντομα στις εξαγωγές πετρελαίου του, οι όγκοι δεν θα είναι αρκετοί για να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι ρωσικές εξαγωγές.
Οι κυρώσεις κατά του πετρελαίου από τη Ρωσία η οποία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού και 2,8 εκατομμύρια bpd διυλισμένων προϊόντων  θα έχουν πολύ πιο σημαντική επίδραση στα ισοζύγια της αγοράς από τις κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, μια συμφωνία για το Ιράν – σύμφωνα με πληροφορίες «επικείμενη» από την περασμένη εβδομάδα – είναι πλέον μπερδεμένη με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, η Μόσχα φέρεται να έχει ζητήσει την τελευταία στιγμή ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία δεν εμποδίζουν το εμπόριό της με το Ιράν.

Καθώς οι διπλωμάτες αγωνίζονται να επιλύσουν αυτό το αίτημα της τελευταίας στιγμής στο τελικό κρίσιμο στάδιο των συνομιλιών, μια ιρανική συμφωνία δεν φαίνεται πλέον "επικείμενη" όπως προτάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ως αποτέλεσμα, το πετρέλαιο αυξάνεται. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών είχε να κάνει περισσότερο με την πιθανή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, μετά από σχόλια την Κυριακή από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνιο Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους βρίσκονται σε "πολύ ενεργές συζητήσεις" για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

"Βρισκόμαστε τώρα σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, διατηρώντας, φυσικά, ταυτόχρονα μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου", δήλωσε ο Γραμματέας Μπλίνκεν στον Τσακ Τοντ του NBC News.

Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα επισκιάσει την επιστροφή των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ακόμη και αν η Ισλαμική Δημοκρατία άρχιζε σήμερα τις αποστολές πετρελαίου. Έτσι, οι αναλυτές προβλέπουν ήδη ότι έρχεται τσουνάμι με 150 δολάρια, ακόμη και πετρέλαιο 200 δολαρίων το βαρέλι.
Ακόμα και χωρίς κυρώσεις, οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έχουν ήδη διαταραχθεί καθώς οι αγοραστές έχουν αρχίσει να "αυτο-επιβάλλουν κυρώσεις" οι ίδιοι, όπως αναφέρουν αναλυτές. Μια επίσημη απαγόρευση από τη Δύση θα σήμαινε πολύ υψηλότερες - ενδεχομένως υψηλές τιμές πετρελαίου όλων των εποχών - στις τιμές του πετρελαίου.

Η Bank of America αναφέρει ότι εάν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας σταματήσουν, η αγορά θα έχει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων bpd ή μεγαλύτερο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στην Πέρμιαν, λέει ότι οι αμερικανοί παραγωγοί δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Σε περίπτωση ρωσικού εμπάργκο –το οποίο υποστηρίζει το Σέφιλντ– το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτοξευόταν στα 150 δολάρια και ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε το στέλεχος σε συνέντευξή του στους Financial Times.

"Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τον Πούτιν είναι να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου", δήλωσε ο Σέφιλντ στους FT, αλλά σημείωσε ότι "εάν ο δυτικός κόσμος ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι, πιθανότατα - 150 με 200 δολάρια εύκολα".
 

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο  των ΗΠΑ θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να αυξήσει απότομα την παραγωγή, ακόμα και αν άρχιζε να κάνει γεωτρήσεις τώρα, σημείωσε ο ΔΙΕΥΘΎΝΩΝ Σύμβουλος της Pioneer.
 

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, άμμου και εξοπλισμού αναμένεται ήδη να περιορίσουν την ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ φέτος, δήλωσε ο Σέφιλντ και άλλα στελέχη πετρελαίου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν στα ύψη, οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 στα πάνω από 4 δολάρια το γαλόνι. Την Κυριακή, ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι κανονικής βενζίνης ήταν 4.009 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της AAA. Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση 40 σεντς από τη μέση τιμή των 3.604 δολαρίων.

Σε αυτό το σημείο, ο υπονοούμενος εθνικός μέσος όρος είναι περίπου 4,55 δολάρια/gal, δεδομένων των τρεχουσών τιμών του πετρελαίου, δήλωσε την Κυριακή ο Πάτρικ Ντε Χαάν, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου για την εφαρμογή εξοικονόμησης καυσίμων GasBuddy .
 

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις