Νότια Κορέα: Οι παραγωγοί ζωοτροφών θα καταφύγουν στην επίκληση «ανωτέρας βίας» για τις απώλειες καλαμποκιού από Ουκρανία
Νότια Κορέα: Οι παραγωγοί ζωοτροφών θα καταφύγουν στην επίκληση «ανωτέρας βίας» για τις απώλειες καλαμποκιού από Ουκρανία

Οι παραγωγοί ζωοτροφών με έδρα τη Νότια Κορέα θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δηλώσουν ανωτέρα βία σε ορισμένα από τα συμβόλαιά τους τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η απώλεια των εξαγωγών καλαμποκιού από τα λιμάνια της Ουκρανίας αφήνει ένα δύσκολο να καλυφθεί κενό στην άμεση προσφορά.

Τα ουκρανικά λιμάνια σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους και οι τιμές spot εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι περίπου 300.000 τόνοι καλαμποκιού με προορισμό τη Νότια Κορέα αντιμετώπισαν εγκλωβισμό σε οποιαδήποτε παρατεταμένη σύγκρουση.

Με τις τιμές του καλαμποκιού να υστερούν σε σχέση με αυτές του σιταριού, ορισμένοι μεγάλοι παίκτες έχουν αποτολμήσει στην αγορά να αγοράσουν καλαμπόκι για αφίξεις με καθυστέρηση.

Αλλά το πρόβλημα έγκειται στην άμεση άφιξη του καλαμποκιού - όπου η απώλεια της προ-κράτησης προμήθειας στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Επιστρέφουν (τελικοί χρήστες) στην αγορά, αλλά στην Ασία είναι κυρίως η Κορέα, δεδομένης της έκθεσής τους στη Μαύρη Θάλασσα κοντά. Το Βιετνάμ έρχεται, αλλά είναι ντροπαλό», είπε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

«Αυτοί (οι παραγωγοί ζωοτροφών της Νότιας Κορέας) πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα προμήθειας μέχρι τον Απρίλιο... Προς το παρόν, πρέπει να αγοράσουν όσα περισσότερα μπορούν για να αντικαταστήσουν αυτήν την προμήθεια για την άφιξη Απριλίου και Μαΐου και μετά να σκεφτούν τι θα ακολουθήσει», η είπε ο έμπορος.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα εφοδιασμού και στη Νότια Κορέα, ορισμένοι προμηθευτές έχουν δηλώσει ανωτέρα βία τώρα. Οι παραγωγοί ζωοτροφών έχουν μεγάλα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού τώρα», είπε ένας τοπικός έμπορος στο Fastmarkets Agricensus.

Η Korea Feed Association (KFA) εισήλθε στην αγορά την Τετάρτη για να αγοράσει 204.000 τόνους καλαμποκιού για παράδοση μεταξύ 15 Απριλίου και 25 Ιουνίου, αλλά κατέληξε να αγοράσει 134.000 τόνους καλαμποκιού για την άφιξη στις 5 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου.

Το μέσο επίπεδο συναλλαγών ήταν 61,92 δολάρια ανά τόνο υψηλότερο από το Major Feedmills Group (MFG) που πλήρωσε στον τελευταίο διαγωνισμό του, ο οποίος έκλεισε στις 9 Φεβρουαρίου, όταν κλείδωσε 68.000 τόνους καλαμποκιού από τη Sierentz για άφιξη είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, ο κατάλογος των επιλογών προμήθειας είναι σοβαρά περιορισμένος για prompt windows - με μόνο τις ΗΠΑ να είναι πραγματικά έτοιμες για προμήθεια - ιδιαίτερα από τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό (PNW) που βλέπει στην Ασία.

«Δεδομένου του χρόνου διέλευσης... οι πρώην πωλητές της PNW τους περιμένουν», είπε η πρώτη εμπορική πηγή, με την αμερικανική PNW και την ταμειακή βάση FOB του Κόλπου να εκτινάσσονται στην αρχή της εβδομάδας καθώς οι αγοραστές συρρέουν.

«Η KPCI διαπραγματεύτηκε 389 δολάρια ανά τόνο την Παρασκευή στο sell-off και αυτό ήταν φθηνό», είπε η πηγή - αναφερόμενη στις μεγάλες πτώσεις που κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού και σιταριού στις ΗΠΑ καθώς πλησίαζε το τέλος της εβδομάδας.

Η Νότια Κορέα εισάγει ουκρανικό καλαμπόκι κυρίως μέσω της ένωσης επεξεργασίας καλαμποκιού Kocopia, η οποία αγοράζει κυρίως καλαμπόκι μη ΓΤΟ κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά λιμάνια, 309.500 τόνοι καλαμποκιού έπρεπε να φορτωθούν με προορισμό τη Νότια Κορέα από τις 22 Φεβρουαρίου.

Οι εισαγωγές καλαμποκιού ζωοτροφών προέρχονται κυρίως από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, με συνολικές εισαγωγές καλαμποκιού σε 11,19 εκατομμύρια τόνους το 2021, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου εξαγωγών Agricensus.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις