Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων - περιορισμένη διαθεσιμότητα
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων, την περιορισμένη διαθεσιμότητα

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόστος των λιπασμάτων ήταν υψηλό, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην αγορά.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι παραγωγοί αζώτου στον κόσμο. Η χημική ουσία βρίσκεται σε λιπάσματα όπως η άνυδρη αμμωνία, η ουρία και το νιτρικό αμμώνιο ουρίας που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες στην Οκλαχόμα.
Οι τιμές των λιπασμάτων σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν κατά 300% πριν από την εισβολή, . Ο Brady Sidwell, πρόεδρος της Enterprise Grain Company στο Κρεμλίνο είπε ότι οι τιμές των λιπασμάτων αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόστος των λιπασμάτων ήταν υψηλό, αλλά τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην αγορά.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι παραγωγοί αζώτου στον κόσμο. Η χημική σύσταση  βρίσκεται σε λιπάσματα όπως η άνυδρη αμμωνία, η ουρία και το νιτρικό αμμώνιο ουρίας που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι τιμές των λιπασμάτων σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκαν κατά 300% πριν από την εισβολή, σύμφωνα με το Farm Bureau . Ο Brady Sidwell, πρόεδρος της Enterprise Grain Company στο Κρεμλίνο είπε ότι οι τιμές των λιπασμάτων αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα.
Οι εταιρείες  του προμηθεύουν τα λιπάσματα σε αγρότες  αναφέρουν ότι οι παραγωγοί, που περίμεναν να καλύψουν τα χωράφια τους  λόγω των τιμών των λιπασμάτων και της υπερβολικής ξηρότητας, αντιμετωπίζουν τώρα υψηλότερες τιμές και περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Η συνολική κατάσταση δημιουργεί απογοήτευση στους αγρότες .
«Ξέρετε, εάν ένας αγρότης καλέσει και προσπαθεί να αγοράσει λίπασμα και δεν μπορεί να λάβει προσφορά για αυτό, και δεν είμαστε εμείς που δεν το προσφέρουμε», είπε ο Sidwell. "Είναι ότι οι προμηθευτές δεν  μπορούν  και δεν μ παρέχουν τη διαθεσιμότητα."
Υπάρχουν τύποι λιπασμάτων που λειτουργούν καλύτερα υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως ο τύπος της καλλιέργειας, οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται, η τοποθεσία, οι καιρικές συνθήκες, η αμειψισπορά και η υγεία του εδάφους. Αλλά δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος στα λιπάσματα, απλά διαφορετικοί τρόποι ανάμειξης των συστατικών.
Το σιτάρι στην Ελλάδα πρόκειται να βγει από τον λήθαργο και αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος που η καλλιέργεια χρειάζεται υγρασία και άζωτο. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στο κεντρικό τμήμα και ιδιαίτερα στο τμήμα της Θεσσαλίας  όπου είχαν λιγότερες βροχοπτώσεις, 
"Είναι διπλό το κακό αυτή τη στιγμή μια με τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων και από άλλη η έλλειψη διαθεσιμότητας  οδηγεί επίσης τις παραγωγές στην καταστροφή
Ακόμη και σε υψηλές τιμές εμπορευμάτων υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των αγροτών σχετικά με το πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσουν σε μια καλλιέργεια, επειδή οι παραγωγοί δεν ξέρουν αν θα έχουν απόδοση της επένδυσής τους.
«Οι  συγκεκριμένες χώρες, Ρωσία και  Ουκρανία, για τον αγροτικό τομέα  είναι τεράστιοι προμηθευτές». «και  από θέμα  ενέργειας , και οι δύο είναι τεράστιοι προμηθευτές στην Ευρώπη και προφανώς επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις