Η Bayer απειλεί να σταματήσει τις προμήθειες καλλιεργειών στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
Η Bayer απειλεί να σταματήσει τις προμήθειες καλλιεργειών στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Η Bayer έχει απειλήσει να αναστείλει τις πωλήσεις προμηθειών καλλιεργειών στη Ρωσία το επόμενο έτος, εκτός εάν η χώρα σταματήσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και αγροχημικών, κορυφαίος προμηθευτής επεξεργασίας σπόρων και καλλιεργειών, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της πώλησης βασικών γεωργικών εισροών στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Η Bayer είπε ότι είχε ήδη παράσχει βασικά προϊόντα στη Ρωσία για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων, αλλά θα λάβει απόφαση για τις προμήθειες καλλιεργειών στη χώρα το 2023 ανάλογα με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά την πολιτική κατάσταση και θα αποφασίσουμε για τις προμήθειες για το 2023 και μετά σε μεταγενέστερο στάδιο, ανάλογα με το εάν η Ρωσία θα σταματήσει τις απρόκλητες επιθέσεις της στην Ουκρανία και θα επιστρέψει σε μια πορεία διεθνούς διπλωματίας και ειρήνης», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών. Είναι επίσης κορυφαίος παραγωγός άλλων δημητριακών και ηλιελαίου με έναν μακρύ κατάλογο αναπτυσσόμενων χωρών που βασίζονται σε προμήθειες τόσο από αυτήν όσο και από την Ουκρανία.

Λόγω της σημασίας τους στο διεθνές εμπόριο σιτηρών, οι δύο χώρες υπήρξαν προσοδοφόρες αγορές για εταιρείες στον γεωργικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών λιπασμάτων, των εταιρειών επεξεργασίας σπόρων και καλλιεργειών καθώς και των εμπόρων σιτηρών.

Οι διεθνείς οργανισμοί τροφίμων και βοήθειας έχουν ανησυχήσει εξαιρετικά για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος βασίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία για προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία παρέχει επίσης επισιτιστική βοήθεια σε ορισμένες χώρες.

Η ανακοίνωση της Bayer ακολουθεί τις δηλώσεις της Cargill, η οποία είπε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά θα περιορίσει τις δραστηριότητές της και θα σταματήσει τις επενδύσεις. Ο έμπορος γεωργικών προϊόντων με έδρα τις ΗΠΑ επεξεργάζεται σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι και σόργο, καθώς και ηλιέλαιο για τις ρωσικές και διεθνείς αγορές, και είπε ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει «ποτέ να χρησιμοποιούνται ως όπλο».

Ο αντίπαλος έμπορος Archer Daniels Midland πρόκειται να περιορίσει τις δραστηριότητες στη Ρωσία που δεν σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά βασικών προϊόντων και συστατικών τροφίμων.

Η Bayer δήλωσε ότι η επιχείρηση σπόρων και γεωργικών εισροών της είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους Ουκρανούς αγρότες για τη φετινή περίοδο φύτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ο όμιλος με έδρα το Λεβερκούζεν σταματά όλες τις μη βασικές δραστηριότητες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αν και θα εξασφαλίσει συνεχή πρόσβαση σε προϊόντα υγείας και γεωργίας προς το παρόν.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις