Οι Αξιολογητές ακόμη περιμένουν το ΥΠΑΑΤ … για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
Οι Αξιολογητές ακόμη περιμένουν το ΥΠΑΑΤ … για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Ο εκσυγχρονισμός μίας Χώρας παρουσιάζεται με πράξεις και όχι με Λόγια. Από Λόγια, Δόξα το Θεό στη Χώρα αυτή είμαστε Χορτάτοι.

Φτάνουμε αισίως στους τρεις μήνες, από την ημερομηνία που υποβλήθηκαν, Ηλεκτρονικά οι Αιτήσεις των Νέων Γεωργών, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων για το Υπομέτρο 6.1. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και ακόμη … ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το ΥΠΑΑΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Υπομέτρο για πρώτη φορά υποβλήθηκε και θα ελεγχθεί μόνο ηλεκτρονικά καθώς στόχο αποτελούσε η απλοποίηση και η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης. Πόσες φορές ακούσαμε την Πολιτική Ηγεσία να μας τονίζει ότι «εκσυγχρονίζει και επιταχύνει τις διαδικασίες»…!!! Αλλά αυτοί που τα έλεγαν έφυγαν … και όλοι εμείς που ασχολούμαστε και παραμένουμε στον Αγροτικό Χώρο βλέπουμε μία από τα ίδια. Καμία αλλαγή. Ο χρόνος κυλάει και ο Αγροτικός Κόσμος περιμένει … .

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Υπομέτρο προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον καθώς υποβλήθηκαν περί τις 17.500 Αιτήσεις, ενώ παράλληλα ο προϋπολογισμός (420 εκ ευρώ), του Υπομέτρου εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποσά δλδ που έχουν δοθεί στη Χώρα μας, ως Κράτος Μέλος της Ε.Ε. για να απορροφηθούν τη διετία 2021-2022. Το ΥΠΑΑΤ έχει έως και σήμερα Μηδενική Απορρόφηση από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης (εξαίρεση η Εξισωτική Αποζημίωση), ενώ παράλληλα, έχει ως συμβατική υποχρέωση να παρέχει στους Αξιολογητές του Υπομέτρου, Διασταυρωτικούς Ελέγχους, για μια σειρά από δεδομένα που αφορούν του Υποψηφίους. Οι Αξιολογητές ακόμη περιμένουν … να αποσταλούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που αφορούν:

-Φοιτητές / Σπουδαστές. Τα στοιχεία των υποψηφίων πρέπει να διασταυρωθούν με τη βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Παιδείας. Στο πεδίο «προβλεπόμενα έτη φοίτησης» δηλώνονται τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά έτη ή εξάμηνα φοίτησης για τη λήψη πτυχίου. Βάση Δεδομένων Υπουργείου Παιδείας.

-Κύριο ταμείο ασφάλισης. Για το ταμείο ασφάλισης για τις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί ΟΓΑ, πρέπει να γίνει διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΕΦΚΑ.

-Ο / η σύζυγος, είναι επαγγελματίας αγρότης ή μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας αγρότης. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΜΑΑΕ.

-Ο / η σύζυγος έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος 2021. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Ο / η σύζυγος έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια ή τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και

-Εύβοιας, κατά τα έτη 2019 ή/και 2020. Διενεργείται και διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πριν από το προηγούμενο έτος από εκείνο του έτους αναφοράς (2021), δηλαδή τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ (έστω και μία) με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Ο / η αρχηγός της εκμετάλλευσης έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα σε κάποιο από τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 ή 2020. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από το ΥΠΑΑΤ. Βάση Δεδομένων ΜΑΑΕ – ΑΑΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Είναι δικαιούχος του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014 – 2020. Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από την ΕΥΕ ΠΑΑ. Βάση Δεδομένων ΕΥΕ ΠΑΑ.

-Έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος μέτρων «νέων γεωργών». Διενεργείται διασταυρωτικός έλεγχος από την ΕΥΕ ΠΑΑ. Βάση Δεδομένων ΕΥΕ ΠΑΑ.

 

Η αξιολόγηση με τη διασύνδεση στοιχείων από τις Βάσεις Δεδομένων που τηρούνται στη Χώρα μας δύναται να κλείσει πολύ γρήγορα, κάτι που επιτάσσουν η αρνητική συγκυρία που βιώνει ο Αγροτικός Κόσμος με τις αυξήσεις στο Ηλεκτρικό Ρεύμα, το Πετρέλαιο και τα Λιπάσματα να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή Παγκόσμια Επίπεδα. Ο Αγροτικός Κόσμος ζητά από την Πολιτική Ηγεσία να ενσκήψει στο συγκεκριμένο θέμα, να ενστερνιστεί τα προβλήματα του παρόντος και να επαλειφθεί για την άμεση επίλυση, την επιτάχυνση της διαδικασίας και την τάχιστη αξιολόγηση του Υπομέτρου.

 

 

Του Dr. MSc. Γεώργιου Χρ. Δημόκα

Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος – Γεωργικός Μηχανικός

Πρώην Καθηγητής ΑΤΕΙ Πελοποννήσου

Διευθύνων

Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις