ΚΕΟΣΟΕ: Ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις στις κυριότερες ποικιλίες δείχνουν οι Δηλώσεις Συγκομιδής
ΚΕΟΣΟΕ: Ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις στις κυριότερες ποικιλίες δείχνουν οι Δηλώσεις Συγκομιδής

Γεγονός που απομένει να αποδειχθεί με την έκδοση των οριστικών στοιχείων του ΥΠΑΑΤ, η δραματική μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2021 (-25,09% με βάση την προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου 2021).

 

Η μείωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, εξηγεί κατά ένα μέρος τη μείωση των αποδόσεων ανά ποικιλία σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αποδόσεις οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλές σε μέσους όρους, δημιουργώντας προβληματισμό σχετικά και με την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, που προκύπτουν από τις Δηλώσεις Συγκομιδής.

Έτσι για παράδειγμα η ποικιλία Ροδίτης – από τις πλέον παραγωγικότερες του ελληνικού αμπελώνα – εμφανίζει μέσο όρο ονομαστικής παραγωγής ανά στρέμμα τα 1.235 kg το 2019 κατά την εξαετία 2016-2021, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και το 2021 τα 1204 kg/στρέμμα, ενώ στην πραγματικότητα η μέση απόδοση ξεπερνά τα 3.000 kg/στρέμμα.

Η ίδια εικόνα παρατηρείται σε όλες τις ποικιλίες όπως εμφαίνεται για τις 10 πρώτες στον πίνακα που ακολουθεί (σ.σ. παρατίθενται για λόγους χώρου τα τρία τελευταία έτη):

 

 

Παρά το ότι η εικόνα των χαμηλών αποδόσεων εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από την συμμετοχή στρεμμάτων με μηδενική παραγωγή, εξακολουθεί να παραμένει σε ρεαλιστικό επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλός ο μέσος όρος αποδόσεων του ελληνικού αμπελώνα, ο οποίος παρήγε σύμφωνα με τις Δηλώσεις Συγκομιδής 276.543.512 kg σταφυλιών σε έκταση 353.989,70 στρεμμάτων, με μέση απόδοση σε εθνικό επίπεδο 781,12 kg/στρέμμα.

Είναι κοινό μυστικό δυστυχώς ότι το εξαγόμενο αποτέλεσμα από την επεξεργασία των στοιχείων παραπέμπει σε συμπεφωνημένες πρακτικές υποδήλωσης παραγόμενων ποσοτήτων σταφυλιών, κατ’ αρχήν για φορολογικούς λόγους, πρακτική που ευνοεί τη «μαύρη διακίνηση» και παράλληλα για θεσμικούς λόγους που αφορούν την τήρηση των αποδόσεων όταν πρόκειται για σταφύλια που οδεύουν στην παραγωγή οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη.

Οι διαπιστώσεις αυτές, που η ΚΕΟΣΟΕ κατά καιρούς επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση, οφείλουν να προβληματίσουν ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο, αλλά και το ΥΠΑΑΤ, ώστε να υιοθετηθούν ελεγκτικές διαδικασίες, που θα «θεραπεύσουν» φαινόμενα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και καθηλώνουν τις τιμές σταφυλιών σε βάρος των αμπελουργών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις