«Πήραν φωτιά» οι τιμές των ζωοτροφών
«Πήραν φωτιά» οι τιμές των ζωοτροφών

Σε απίστευτα επίπεδα έχουν ανεβεί οι τιμές των ζωοτροφών τον φετινό Μάρτη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η τιμή ενός σακιού καλαμποκιού 40 κιλών στην Λέσβο φθάνει να πωλείται, αυτή την περίοδο, προς 17 - 18 ευρώ. Όταν το 2021, την άνοιξη, η τιμή του κυμαίνονταν από 9 ως 11 ευρώ το σακί.

Οι εταιρείες χονδρικού εμπορίου των ζωοτροφών, μετά τις 10 Μαρτίου, πωλούν το καλαμπόκι 36 - 37 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, για ποσότητες που παραδίδονται στην πόρτα του εργοστασίου. Στην τιμή αυτή πρέπει να προστεθούν τα κόστη μεταφοράς, οι φόροι και φυσικά το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που πωλούν λιανικά τις ζωοτροφές.

Η φετινή γαλακτοπαραγωγική χρονιά, στον τομέα των ζωοτροφών έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ δύσκολη. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, καθώς από την Ρωσία και την Ουκρανία η Ελλάδα προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού και άλλων δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για αιγοπρόβατα, πουλερικά και βοοειδή. Οι εταιρείες χονδρικού εμπορίου τώρα εισάγουν ζωοτροφές από άλλες γειτονικές χώρες, κυρίως των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί ελλείψεις στην αγορά.

Οι φήμες που κυκλοφορούν για εξάντληση των αποθεμάτων δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Πολλές φορές πίσω από αυτή την φημολογία κρύβονται η αδυναμία των ορισμένων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών να προμηθευτούν ζωοτροφές, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Φυσικά δεν λείπουν και οι προσπάθειες κερδοσκοπίας από ορισμένους εμπόρους.

Αυτή την περίοδο, μέσα Μάρτη του 2022, το βασικό στοιχείο που έχει αλλάξει στην αγορά των ζωοτροφών, είναι η απαίτηση όλων των χονδρεμπόρων να πληρώνονται άμεσα οι ζωοτροφές. Η πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελεί την εξαίρεση στις συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.

Πηγή: stonisi.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις