ΙΟΒΕ: Οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
ΙΟΒΕ: Οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Εξασθένησε οριακά τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 116,7 (από 116,8 μονάδες) τον Ιανουάριο, αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (98,9 μονάδες) και σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών.

Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, σημειώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 4,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Οριακή 0,3% ήταν ή ενίσχυση σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 0,9% στην ΕΕ27.

Επίσης σημειώθηκε νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 13,1% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε ήπια υποχώρηση, μετά από συνεχόμενες ανοδικές τάσεις, του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία καταδεικνύει ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 31,8% το δ' τρίμηνο του 2021 στην Ελλάδα έναντι 14,2% στην ΕΕ27. Στο σύνολο του 2021, καταγράφηκε άνοδος του εγχώριου δείκτη 8,6% έναντι ίδιας ανόδου στην ΕΕ27.

Τέλος σημειώθηκε άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς της οικονομίας το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (26,8%), υψηλότερα από το σύνολο των δραστηριοτήτων (21,1%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις