Τι αλλάζει στην ευρωπαϊκή γεωργία για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια
Τι αλλάζει στην ευρωπαϊκή γεωργία για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια

Τρόπους να διασφαλίσει πως δεν θα διαταραχθεί η διατροφική ασφάλεια αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων και εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη.

Η Ουκρανία είναι ο νούμερο 2 προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο, καθώς και σημαντικός προμηθευτής κοτόπουλου και αβγών στην ΕΕ.

Μαζί με τη Ρωσία είναι οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού και η στρατιωτική σύγκρουση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τον εφοδιασμό των εξαγωγών με βρώσιμα έλαια και λιπάσματα, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.

Οι εξαγωγές της Ουκρανία έχουν ουσιαστικά διακοπεί αφού η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι εταιρείες της επικεντρώνονται τώρα στις εγχώριες προμήθειες εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την προσέγγισή μας και την άποψή μας για το μέλλον της γεωργίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στο Ευρωπαϊκός Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στην επισιτιστική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη χρήση εκτάσεων για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για να αποφευχθεί η έλλειψη ζωοτροφών. Εξετάζει επίσης την παροχή στήριξης στη βιομηχανία χοίρειου κρέατος και μελετά μια πρόταση η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να χορηγούν στήριξη στους αγρότες χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Bloomberg κάνει λόγο για αλλαγή στη ρητορική της ΕΕ, η οποία είχε επικεντρωθεί στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farem to Fork Strategy) που επικεντρωνόταν στο να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη, μεταξύ άλλων με την περικοπή φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών και την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.

Πάντως, ο Βοϊτσεχόφσκι από την πλευρά του έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση της επιτροπής ότι «προφανώς δεν μπορούμε απλώς να εγκαταλείψουμε όλα όσα προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας της γεωργίας», συμπληρώνοντας ότι η γεωργία πρέπει να είναι ανθεκτική «όταν βρεθεί μπροστά σε διαφορετικές κρίσεις».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις