Αγρότες: Συνάντηση με αντιπροσωπεία παραγωγών στο ΥπΑΑΤ μετά από το συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης
Αγρότες: Συνάντηση με αντιπροσωπεία παραγωγών στο ΥπΑΑΤ μετά από το συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης

Με τη συμβολική παρουσία 14 τρακτέρ από την Βοιωτία, συνοδεία της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία παραγωγών στο ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δέχθηκε σήμερα και συζήτησε με αντιπροσωπεία των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Βάθη.

Ο κ. Γεωργαντάς παρέλαβε τα αιτήματα των αγροτών και μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:

«H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία από τους αγρότες που διαδήλωναν, εκφράζοντας την έντονη αγωνία  τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Τους ενημερώσαμε ότι έγινε δεκτό το αίτημα  της Ελλάδας και άλλων χωρών και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων από το αποθεματικό κρίσης.
Είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας αυτήν την περίοδο. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των αγροτών μας. Θα θέσουμε όλα σχετικά ζητήματα στο Συμβούλιο Υπουργών της  Δευτέρας και αξιοποιώντας τους εθνικούς πόρους που ήδη διατίθενται, αλλά και την ευρωπαϊκή στήριξη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας στη δύσκολη αυτή περίοδο».

Τι αναφέρει η ΠΟΓΕΔΥ 

Αντιπροσωπεία της ΠΟΓΕΔΥ παρευρέθηκε στο αγροτικό συλλαλητήριο που έλαβε στην χώρα στην πλατεία Βάθης. Οι Γεωτεχνικοί με αίσθημα ευθύνης στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των Αγροτών, τις διεκδικήσεις τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Είναι θέμα επιβίωσης, όχι μόνον των αγροτών αλλά και της Ελληνικής οικονομίας και όλου του Ελληνικού λαού , ο πρωτογενής τομέας, τον οποίο όλοι επικαλούνται σαν προαπαιτούμενο για την ευημερία της πατρίδας μας, να στηριχθεί και να αναπτυχθεί με οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, διότι αν λείψει η παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα, η Χωρα μας θα οδηγηθεί σε περιπέτειες.

Ο πρωτογενής τομέας, λαμβάνει σοβαρά υπόψιν, τις προτάσεις των Γεωτεχνικών για την υγιή ανάπτυξη του και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

 Αυτό που πρέπει να είχε γίνει Χθες και όχι Σήμερα,  είναι η κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις των Γεωτεχνικών, ώστε να λυθούν, τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι δασεργάτες, οι μελισσοκόμοι και οι μεταποιητές και όλοι οι παραγωγικοί φορείς της τροφικής αλυσίδας, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα τα μέτρα που προτείνουν οι γεωτεχνικοί για τον πρωτογενή τομέα και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσλήψεις γεωτεχνικών και όχι, σε εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Aς το καταλάβουν όλοι χωρίς γεωτεχνικούς και πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει  εθνική οικονομία

 

Τι δηλώνουν οι αγρότες

Ο αγώνας των αγροτών «μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας» γιατί συνδέεται με την πρόσβαση του λαού σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, ξεκαθάρισε η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Τα αιτήματα που προβάλλουμε δεν είναι συντεχνιακά, μας αφορούν όλους”, υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την ακρίβεια που βασανίζει όλο τον λαό και κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα. “Δίνουμε μάχη επιβίωσης. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Παράγουμε το ψωμί και μας πετάνε ψίχουλα. Παράγουμε το κρέας και μας πετάνε κάτι κόκαλα”, κατήγγειλε μεταξύ άλλων. “Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι”, σχολίασε και αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας αλλά και μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις που φέρνει στους λαούς, αλλά και ιδιαίτερα στους αγρότες.

  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις