Ρέθυμνο: Υψηλή η ποιότητα του ελαιόλαδου σε όλη την Κρήτη το συμπέρασμα του 8ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγρο-διατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, σκοπό έχει τη στήριξη και προβολή του ποιοτικού Κρητικού ελαιόλαδου, όπως και τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κατά την ορθή διάθεση του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Φέτος αξιολογήθηκαν 84 δείγματα από 56 τυποποιητές παραγωγούς, από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, ενισχύοντας για μια ακόμη χρονιά το θεσμό του διαγωνισμού.

«Το κρητικό ελαιόλαδο κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και υπογράμμισε πως «η συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων και παραγωγών και το πλήθος των δειγμάτων που κατατέθηκαν στο φετινό διαγωνισμό, αποδεικνύει ότι μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για την ανάδειξη του κρητικού ελαιόλαδου σε σύμβολο της αγροτικής παραγωγής, ως ένα προϊόν ποιότητας με τυποποίηση και πιστοποίηση, άρα επώνυμο και με ταυτότητα» και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ένα μπουκάλι επώνυμου ποιοτικού ελαιόλαδου μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα της αυθεντικής Κρήτης, στα πέρατα της γης».

Για την καλύτερη ανάδειξη του προϊόντος από την καλλιέργεια, μέχρι την τυποποίηση και το τελικό προϊόν κάνει λόγο ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι: «η ποιότητα μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των παραγωγών και των τυποποιητών και για αυτό κάνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το εξαγωγικό μάρκετινγκ, τα νέα πρότυπα και οι προδιαγραφές των προϊόντων για να αποδοθεί η υπεραξία του προϊόντος και να φτάσει στον παραγωγό και τον τυποποιητή».

Από φέτος μάλιστα, οι παραγωγοί και τυποποιητές θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπική συμβουλευτική τόσο για τα ευρήματα στο ελαιόλαδο που διαγωνίστηκαν, όσο και σε μια ολιστική προσέγγιση σε θέματα ποιότητας και αναγνώρισης του οργανοληπτικού προφίλ του κάθε ξεχωριστού ελαιόλαδου.

Οι ημερομηνίες για τις ατομικές συναντήσεις θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης που βρίσκεται στο Ρέθυμνο.

Την ευθύνη του διαγωνισμού είχε η Γερμανάκη Ελευθερία, panel su-pervisor του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου Α. Σ. Ρεθύμνου, με πολλαπλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς. Φέτος για πρώτη φορά βραβεύτηκε και η κατηγορία best of Περιφερειακή Ενότητα, το καλύτερο ελαιόλαδο με γεωγραφικά κριτήρια οπότε υπήρξαν 4 νέες βραβεύσεις σε απόλυτη βαθμολογία ανεξαρτήτως της κατηγόρια, σε best of Chania, best of Rethymno, best of Heraklio και best of Lassithi.

Τα 84 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν είχαν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2021 - 2022, φέρουν εμπορική ετικέτα (brand name), με αριθμό παρτίδας (LOT) και αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις