Χρηματιστήριο δημητριακών: Άνω κάτω με τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Ο παράγοντας Αργεντινή
Χρηματιστήριο δημητριακών: Άνω κάτω με τις εξελίξεις στην Ουκρανία - Ο παράγοντας Αργεντινή

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπολόγιζαν τη συνεχιζόμενη διακοπή των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Το καλαμπόκι σημείωσε πτώση, ενοποιήθηκε μετά από ένα ράλι νωρίτερα, καθώς η αγορά ζωοτροφών σιτηρών αξιολόγησε επίσης τον βαθμό στον οποίο η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η σόγια αυξήθηκε, καθώς η ανησυχία για τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Αργεντινή αντιστάθμισε την πίεση στις αγορές ελαιούχων σπόρων από μια διολίσθηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φοινικέλαιου.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) υποχώρησε 1,5% στα 10,82 δολάρια το μπουσέλ, έχοντας υποχωρήσει μετά την αρχική επέκταση των κερδών από την Πέμπτη.

Η γαλλική Strategie Grains είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να αφαιρέσει περίπου 11 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών σιταριού της Μαύρης Θάλασσας και περίπου 12 εκατομμύρια τόνους εξαγωγών καλαμποκιού από την παγκόσμια αγορά το 2021/22.

Το καλαμπόκι CBOT υποχώρησε 0,4% στα 7,51-3/4 δολάρια το μπουσέλ, ενώ η σόγια προσέθεσε 0,5% στα 16,76 δολάρια το μπουσέλ.

Οι προβλέψεις για τη συγκομιδή σόγιας, καλαμποκιού και ηλίανθου της Αργεντινής για το 2021/22 θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, ανακοίνωσε την Πέμπτη το χρηματιστήριο δημητριακών του Μπουένος Άιρες, επικαλούμενος χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών φέτος.

Οι έμποροι ανησυχούν επίσης ότι οι εξαγωγές σογιάλευρων και σογιέλαιου, των οποίων η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο, θα περιοριστούν.

Η χώρα έχει σταματήσει την εγγραφή νέων εξαγωγικών πωλήσεων και μια επίσημη πηγή είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση σταθμίζει την αύξηση των εξαγωγικών φόρων για να βοηθήσει στον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις