Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί ελλείψεις τροφίμων στα αραβικά έθνη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί ελλείψεις τροφίμων στα αραβικά έθνη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη για τη Fadia Hamieh, μια Λιβανέζα λέκτορα πανεπιστημίου που ήδη πάλευε να τα βγάλει πέρα ​​σε μια χώρα με αποτυχημένη οικονομία.

Από τις αρχές Μαρτίου, το αλεύρι έχει εξαφανιστεί από τα καταστήματα και η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά 70%. «Τα σούπερ μάρκετ συσσωρεύουν βασικά αγαθά και στη συνέχεια τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές», είπε ο Hamieh.

Ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο Λίβανος βρισκόταν στα χέρια μιας οικονομικής κατάρρευσης. Το νόμισμά της έχει χάσει περισσότερο από το 90 τοις εκατό της αξίας του από το 2019. Με περισσότερο από το 70 τοις εκατό των εισαγωγών σιταριού της να προέρχονται από την Ουκρανία, οι καταναλωτές έχουν δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα.

Ο Hamieh, του οποίου ο μηνιαίος μισθός έχει πέσει από το ισοδύναμο των $1.500 σε ένα ασήμαντο $200, αντιμετωπίζει τώρα το πρόσθετο βάρος των υψηλών τιμών του ψωμιού και των ελλείψεων βασικών τροφίμων. «Κάθε φορά που πηγαίνω να αγοράσω πράγματα για την οικογένεια, με πιάνει κατάθλιψη. Χρειάστηκε να περιορίσουμε τόσα πολλά πράγματα», είπε.

Η κατάσταση στον Λίβανο μπορεί να είναι πιο επισφαλής από ό,τι αλλού στον αραβικό κόσμο λόγω της ακρωτηριαστικής οικονομικής κρίσης της χώρας. Αλλά σε όλη την περιοχή, τα δημητριακά και τα φυτικά έλαια από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για τις εθνικές δίαιτες και ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα.

Αν και οι τιμές των σιτηρών έχουν μειωθεί από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν αμέσως μετά τη ρωσική επίθεση, η αβεβαιότητα γύρω από τις εξαγωγές και από τις δύο χώρες διατήρησε τις τιμές του σιταριού κατά δύο τρίτα υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνδέονται στενά με την κοινωνική αστάθεια. Μια επισιτιστική κρίση το 2007-08 που προκλήθηκε από ξηρασίες σε βασικές χώρες παραγωγής σιταριού και ρυζιού και η άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησαν σε ταραχές σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Ταμείο του ΟΗΕ για την Αγροτική Ανάπτυξη δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της έλλειψης καλλιεργειών ήταν ήδη αισθητός στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της πείνας και της φτώχειας με τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο Gilbert Houngbo, πρόεδρος της IFAD.

Με εξαίρεση τις χώρες του Κόλπου που εξάγουν πετρέλαιο, οι περισσότερες αραβικές χώρες έχουν αδύναμες οικονομίες, μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και βασίζονται σε επιδοτούμενα τρόφιμα και ενέργεια. Εκτός από τον Λίβανο, η Ουκρανία είναι κορυφαίος προμηθευτής σιταριού στην Τυνησία, τη Λιβύη και τη Συρία. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βασίζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερο από το 80 τοις εκατό του σιταριού της που αγοράζεται στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με στοιχεία του UN Comtrade.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή προσπάθησαν να περιορίσουν το αρνητικό αποτέλεσμα προσπαθώντας να προμηθευτούν περισσότερα τρόφιμα από άλλους παραγωγούς στην Ευρώπη, με δελτίο και επιβάλλοντας απαγορεύσεις εξαγωγών σε βασικά είδη όπως αλεύρι, ζυμαρικά και φακές. Ο Λίβανος έχει διαθέσει όλες τις προμήθειες αλευριού για την παραγωγή ψωμιού και η κυβέρνηση αύξησε επίσης την τιμή.

Οι εισαγωγείς σιτηρών και ενέργειας, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, θα πιεστούν περισσότερο τους προϋπολογισμούς τους καθώς ξοδεύουν περισσότερα σε εισαγωγές και επιδοτήσεις, λένε οικονομολόγοι.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που βασίζονται στις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων θα αισθανθούν τις επιπτώσεις του πολέμου «πολύ σοβαρά».

«Ανησυχώ για την Αίγυπτο», είπε σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας στη χώρα, όταν ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απάντηση του ΔΝΤ. «Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Αίγυπτο για το πώς να στοχεύσουμε ευάλωτους πληθυσμούς και ευάλωτες επιχειρήσεις», είπε.

Η Αίγυπτος έχει υιοθετήσει δραστικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι το επιδοτούμενο πρόγραμμα ψωμιού της, το οποίο τρέφει 70 εκατομμύρια ανθρώπους, θα παραμείνει στην πορεία παρά τον πόλεμο. Οι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν σιτάρι τεσσάρων μηνών στους σιτοβολώνες τους και η τοπική συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση υποτίμησε το νόμισμά της και αύξησε τα επιτόκια καθώς η κεντρική τράπεζα κινήθηκε για να περιορίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία. Η χώρα έθεσε επίσης ανώτατο όριο στην τιμή του μη επιδοτούμενου ψωμιού, η οποία είχε εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Αίγυπτος προσπάθησε να διαφοροποιήσει την πηγή των προμηθειών της και φέτος σχεδιάζει να αγοράσει 6 εκατομμύρια τόνους ντόπιου σιταριού από αγρότες — το ισοδύναμο του 60 τοις εκατό της αναμενόμενης συγκομιδής και μια αύξηση άνω του 50 τοις εκατό το 2021.

Ως κίνητρο, η κυβέρνηση αύξησε την τιμή που πληρώνει στους αγρότες και καθόρισε ένα ελάχιστο επίπεδο σιτηρών που καλούνται να πουλήσουν οι καλλιεργητές στο κράτος. Θα χρειαστούν επίσης άδεια για να μεταφέρουν ή να πουλήσουν οποιοδήποτε σιτάρι πάνω από αυτήν την ποσόστωση. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις προοπτικές της Αιγύπτου τους επόμενους μήνες θα είναι από "προσαρμογές στις εγχώριες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ειδικά οποιαδήποτε προσαρμογή στις επιδοτήσεις ψωμιού".

Το πρόγραμμα επιδοτούμενου ψωμιού βρίσκεται στον πυρήνα του συστήματος κοινωνικής προστασίας της Αιγύπτου. Τα διαδοχικά καθεστώτα ήταν επιφυλακτικά όσον αφορά την αύξηση της τιμής του ψωμιού από φόβο μήπως εξαπολύσουν κοινωνικές αναταραχές.

Στην Τυνησία, η προσδοκία για περισσότερες ελλείψεις και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού που πλησιάζει, όταν αυξάνεται η κατανάλωση τροφίμων, έχει ωθήσει τους πανικόβλητους αγοραστές να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Έχοντας καταλάβει την εξουσία πριν από οκτώ μήνες, αναστέλλοντας το κοινοβούλιο και το σύνταγμα, ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied δεν έχει ακόμη καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση μερικές φορές υστερεί στην πληρωμή των μισθών του δημόσιου τομέα και υπήρχαν ελλείψεις σε αλεύρι ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον πρόεδρο», είπε ο Γιούσεφ Σερίφ, πολιτικός αναλυτής που διευθύνει τα Παγκόσμια Κέντρα της Κολούμπια στην Τύνιδα. «Πολλοί Τυνήσιοι αισθάνονται ότι η ζωή τους χειροτερεύει και παρόλο που δεν βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να κατηγορούν ευθέως τον πρόεδρο, νομίζω ότι αυτό έρχεται».

Πηγή: FT

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις