Αμερικανοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για το λίπασμα- Κίνηση για αναστολή δασμών
Αμερικανοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για το λίπασμα- Κίνηση για αναστολή δασμών

Μια ομάδα  από βουλευτές και γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) να αναστείλει την επιβολή νέων δασμών στα λιπάσματα ουρίας αμμωνίου από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η κίνηση έρχεται επτά μήνες αφότου η ITC εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση σύμφωνα με την οποία το νιτρικό αμμώνιο ουρίας (UAN), που παράγεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την T&T, αποτελούσε ντάμπινγκ στις ΗΠΑ και επηρεάζει τους εγχώριους παραγωγούς.

Ενώ η απόφαση της ITC ήταν κατά της Ρωσίας και της T&T, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ επιδιώκουν μόνο την άρση των δασμών στην T&T.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας UAN στις ΗΠΑ με την T&T, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα.

Ωστόσο, με την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, απέκοψε τη Ρωσία από το παγκόσμιο εμπόριο και το κόστος μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της, των λιπασμάτων, έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 15 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου αζωτούχων λιπασμάτων, το 17 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων ποτάσας και το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου, βασικό συστατικό στην κατασκευή λιπασμάτων.

Και το λίπασμα, φυσικά, είναι απαραίτητο για την παραγωγή τροφίμων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προβλέπει ότι η τιμή των λιπασμάτων θα αυξηθεί κατά 13 τοις εκατό το 2023, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής τροφίμων, ενώ θα μειώσει τις αποδόσεις και την παραγωγή για τις καλλιεργητικές περιόδους 2022-2023.

Οι αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Cindy Axne, Tracey Mann και ο Αμερικανός γερουσιαστής Jerry Moran και 60 από τους συναδέλφους τους έστειλαν επιστολή στην ITC, ζητώντας της να αντιμετωπίσει την πίεση στην προμήθεια λιπασμάτων καταργώντας τους δασμούς στα προϊόντα φωσφορικών λιπασμάτων που εισάγονται από το Μαρόκο και αναστέλλοντας τη διαδικασία για την επιβολή νέων δασμών στο λίπασμα ουρίας αμμωνίου από την T&T.

Την περασμένη Πέμπτη, στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ITC, Jason Kearns, οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση εφοδιασμού λιπασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Συγκεκριμένα, σας προτρέπουμε να επανεξετάσετε τους δασμούς που επιβάλλονται στα προϊόντα φωσφορικών λιπασμάτων που εισάγονται από το Μαρόκο και να αναστείλετε την τρέχουσα διαδικασία επιβολής νέων δασμών στο λίπασμα νιτρικού αμμωνίου ουρίας από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο», ανέφερε.

«Οι συνθήκες σχετικά με τις δαπάνες στο αγρόκτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει δραματικά μετά τους καθορισμούς της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) στην έρευνα αντισταθμιστικού δασμού για τα φωσφορικά λιπάσματα από το Μαρόκο και την έρευνα δασμού αντιντάμπινγκ για τα λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου ουρίας (UAN) από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο», ανέφερε.

Η επιστολή σημείωνε ότι το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προέβλεψε πρόσφατα ότι οι δαπάνες αγροτικής παραγωγής θα αυξηθούν κατά 6,6 τοις εκατό από το 2021 έως το 2022. μια συμφορημένη αλυσίδα εφοδιασμού· αυξημένη ζήτηση· δριμιές καιρικές συνθήκες; η πανδημία COVID-19· και γενικές πληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, οι αγρότες βλέπουν τις τιμές των λιπασμάτων τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες από αυτήν την περίοδο πέρυσι. Δεδομένης της άνευ προηγουμένου αστάθειας των τελευταίων ετών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, είναι σημαντικό η Αμερική να αποφύγει την επιβολή περιττών δασμών που θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την προσφορά λιπασμάτων ή να αυξήσουν το κόστος τους», ανέφερε.

Ανέφερε ότι η προκαταρκτική απόφαση για επιβολή δασμών στις εισαγωγές UAN από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα πρέπει να ανασταλεί, όπως και η είσπραξη καταθέσεων μετρητών για αυτούς τους δασμούς.

«Από τότε που το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επιβολής δασμών στις εισαγωγές UAN από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ο όγκος των εισαγωγών λιπασμάτων UAN μειώθηκε κατά 97 τοις εκατό. Επειδή υπάρχει ένας βαθμός υποκατάστασης μεταξύ των αζωτούχων λιπασμάτων, ο αντίκτυπος των δασμών στα UAN είναι αισθητός σε όλα τα προϊόντα αζώτου. Πρόσφατες μελέτες μοντελοποίησης πρόβλεψης που βασίζονται σε διάφορους παράγοντες όπως τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς και ο πληθωρισμός δείχνουν ότι οι τιμές της αμμωνίας θα πρέπει να είναι περίπου 1.000 $ ανά τόνο. Η πραγματική τιμή, ωστόσο, έχει ξεπεράσει τα 1.500 δολάρια ανά τόνο. Στα τέλη Φεβρουαρίου, όλες οι τιμές των λιπασμάτων ήταν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ», σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με το ITC, το UAN χρησιμοποιείται ως λίπασμα από αγρότες σε όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με τη λύση 32 τοις εκατό να είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη.

Στην T&T, το UAN παράγεται από την Methanol Holdings Trinidad Ltd (MHTL) με έδρα την Point Lisas, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Proman.

Σε δήλωσή του στο Sunday Express χθες, ο Proman είπε:

«Γνωρίζουμε την πρόσφατη επιστολή με επικεφαλής τους εκπροσώπους Axne, Mann και Γερουσιαστή Moran προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC) σχετικά με τους δασμούς στα προϊόντα λιπασμάτων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως σημειώνει η επιστολή, τα λιπάσματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικού δασμού στις εισαγωγές διαλυμάτων νιτρικού αμμωνίου ουρίας (UAN) από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και κρατάμε στενά ενήμερους τους μετόχους μας στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Ενέργειας και Ενεργειακών Βιομηχανιών και άλλους βασικούς εταίρους στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Δεδομένης της συνεχιζόμενης φύσης αυτών των διαδικασιών,

Η έκθεση ITC σημείωσε ότι το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση ("ΕΕ") ξεκίνησε έρευνες δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές λύσεων UAN από τη Ρωσία, το Τρινιντάντ & Τομπάγκο και τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και τον Απρίλιο του 2019 η ΕΕ επέβαλε προσωρινό αντιντάμπινγκ δασμοί ντάμπινγκ στις εισαγωγές ΟΝΑ από αυτές τις χώρες και επιβλήθηκαν τελικοί δασμοί τον Οκτώβριο του 2019.

Προκαταρκτική έκθεση ITC

Τον Αύγουστο του 2021, το ITC παρουσίασε μια προκαταρκτική έκθεση με βάση την περίοδο έρευνας (POI) από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2021.

Αφού έλαβε μια αναφορά από την CF Industries Nitrogen στις 30 Ιουνίου 2021, η οποία «υποστηρίζεται ότι μια βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τραυματιστεί σοβαρά ή απειλείται με υλική ζημία λόγω επιδοτούμενων εισαγωγών διαλυμάτων νιτρικού αμμωνίου ουρίας από τη Ρωσία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και LTFV εισαγωγές διαλυμάτων νιτρικού αμμωνίου ουρίας από τη Ρωσία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο».

Για την T&T, η MHTL προσδιορίστηκε ως παραγωγός/εξαγωγέας στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Helm Fertilizer Corporation, εισαγωγέας θεματικών εμπορευμάτων στις ΗΠΑ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Σημείωσε ότι ο όγκος των θεματικών εισαγωγών από T&T αυξήθηκε από 769.643 τόνους short το 2018 σε 942.579 τόνους short το 2019 και 996.137 τόνους short το 2020.

Οι θεματικές εισαγωγές από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο αύξαναν επίσης το μερίδιό τους στη φαινομενική κατανάλωση των ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ το μερίδιο αγοράς τους αυξήθηκε από 5,5 τοις εκατό της φαινομενικής κατανάλωσης των ΗΠΑ το 2018 σε 6,4 τοις εκατό το 2019 και 6,6 τοις εκατό το 2020.

«Με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής φάσης αυτών των ερευνών, προσδιορίζουμε ότι υπάρχει εύλογη ένδειξη ότι μια βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υποστεί σοβαρή βλάβη λόγω εισαγωγών διαλυμάτων νιτρικού αμμωνίου ουρίας («UAN» ή «λύματα UAN») από τη Ρωσία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που φέρεται να πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε χαμηλότερη από την εύλογη αξία και που φέρεται να επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, την περίοδο 12 μηνών που προηγήθηκε της κατάθεσης της αναφοράς, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 39,7 τοις εκατό της ποσότητας των συνολικών εισαγωγών UAN και οι εισαγωγές από T&T αντιστοιχούσαν στο 36,6%.

«Ο όγκος των σωρευμένων θεματικών εισαγωγών αυξήθηκε από 2,0 εκατομμύρια τόνους short το 2018 σε 2,6 εκατομμύρια τόνους short το 2019, πριν μειωθεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους short το 2020, για συνολική αύξηση 9,3 τοις εκατό από το 2018 έως το 2020. Σημειώνουμε ότι ως Οι υποκείμενες εισαγωγές από τη Ρωσία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ στην ΕΕ το 2019, ο όγκος των εν λόγω εισαγωγών αυξήθηκε κατά 32,7 τοις εκατό και κέρδισε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες σε μερίδιο αγοράς μεταξύ 2018 και 2019».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις