Copa Cogeca: Οι αγρότες χρειάζονται νέες εισροές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι
Copa Cogeca: Οι αγρότες χρειάζονται νέες εισροές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε  ομόφωνα την έκθεσή της για το Σχέδιο Βιολογικής Δράσης, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι. Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν την καλή δουλειά της επιτροπής, υπό την ηγεσία της ευρωβουλευτού Simone Schmiedtbauer. Η έκθεση αναγνωρίζει αρκετές σημαντικές πτυχές για τους ευρωπαίους αγρότες και τους αγροτοσυνεταιρισμούς.

Η έκθεση υπογραμμίζει συγκεκριμένα τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης των κρατών μελών, ζητώντας μια ισχυρή προσέγγιση με γνώμονα την αγορά, όπου απαιτείται μια ολιστική ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, υποστηριζόμενη από κατάλληλα μέτρα πολιτικής. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη στήριξης των αγροτών στη διαδικασία μετατροπής τους, καθώς και τη σημασία της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για την ανάπτυξη του κλάδου, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι λιανοπωλητές δεν επωφελούνται υπερβολικά από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τα βιολογικά προϊόντα. Η έκθεση εστιάζει επίσης στη σημασία της υποστήριξης της βιολογικής κτηνοτροφίας και της ανάπτυξης του τομέα της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. δύο από τους τομείς όπου η δυνητική οργανική αύξηση είναι η υψηλότερη.

Επιπλέον, η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν την εστίαση της έκθεσης στην ενίσχυση των προγραμμάτων της ΕΕ για τα σχολεία, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και το ευρωπαϊκό λογότυπο βιολογικών προϊόντων. όλα τα σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου τομέα. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι αγρότες και οι αγροτοσυνεταιρισμοί χαιρετίζουν το σαφές και ισχυρό αίτημα για την ενίσχυση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και της έρευνας και της καινοτομίας για τη στήριξη της ανάπτυξης του κλάδου. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της συχνότητας και των δυνατοτήτων των δυσμενών γεγονότων για την κλιματική αλλαγή, οι βιοκαλλιεργητές χρειάζονται επίσης νέα εργαλεία και καλύτερες εισροές, για να διασφαλίσουν ότι η παραγωγικότητα των αγρών τους και η κερδοφορία τους δεν θα διακυβευθούν.

Η κ. Lone Andersen, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Copa Cogeca Organic, σχολίασε: "Χαιρετίζω αυτήν τη σαφή και ισχυρή έκθεση που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση εστιάζει σε πολλές σημαντικές πτυχές που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινότητα της βιολογικής γεωργίας, ειδικά στην την άποψη της επίτευξης των στόχων που ορίζονται στη στρατηγική «Farm to Fork». Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι γεωργοσυνεταιρισμοί χρειάζονται μια ισχυρή προσέγγιση με γνώμονα την αγορά, καθώς και νέες και καλύτερες εισροές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι. Όλες αυτές οι πτυχές περιλαμβάνονται στην έκθεση και Ως εκ τούτου, είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που επιτελούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με την έκθεση για τη στρατηγική «Farm to Fork» που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη του 2021, η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν το αίτημα για εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τον στόχο αύξησης του μεριδίου της γεωργικής έκτασης της ΕΕ με βιολογική γεωργία.

Η Copa και η Cogeca ενθαρρύνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει πλήρως την έκθεση στην ολομέλεια του Μαΐου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις