Καλαμπόκι: Συμφωνία μαμούθ έκανε η Κίνα με τις ΗΠΑ
Καλαμπόκι: Συμφωνία μαμούθ έκανε η Κίνα με τις ΗΠΑ

Κινέζοι έμποροι -σύμφωνα με το Reuters- αγόρασαν 1,084 εκατομμύρια τόνους αμερικανικού καλαμποκιού, στη μεγαλύτερη αγορά σιτηρών στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2021, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση.

Η συμφωνία έρχεται καθώς οι αποστολές από την Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο, έχουν πληγεί μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Κίνα ήταν μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού και οι μάχες, οι οποίες επίσης διατάραξαν την περίοδο της ανοιξιάτικης φύτευσης, έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία τους ως προμηθευτή.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είπε ότι η συμφωνία ήταν για παράδοση 676.000 τόνων καλαμποκιού την περίοδο εμπορίας 2021/22 που λήγει στις 31 Αυγούστου και για 408.000 τόνους για παράδοση το 2022/23.

Το USDA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν να κόψουν τις φυτείες καλαμποκιού τους αυτή την άνοιξη παρά την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, με τις υψηλές τιμές για εισροές όπως τα καύσιμα και τα λιπάσματα να μειώνουν τα πιθανά κέρδη για την καλλιέργεια του κίτρινου κόκκου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις