Γεωργαντάς:  Ανοικτό ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης - Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες
Γεωργαντάς: Ανοικτό ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης - Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες

«Η κυβέρνηση προγραμματίζει και προσπαθεί να ενισχύσει και το επόμενο διάστημα με καινούρια μέτρα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στους αγρότες

Για περαιτέρω ενίσχυση του αγροτικού κόσμου -με τα σενάρια να επεξεργάζονται- μίλησε ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξη, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να λάβει νέα μέτρα στήριξης.

«Η κυβέρνηση προγραμματίζει και προσπαθεί να ενισχύσει και το επόμενο διάστημα με καινούρια μέτρα, αφού δούμε και την ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μόνο στα 26 εκατ. ευρώ και θα δούμε τι παραπάνω μπορεί να δοθεί συνολικά πάλι στον πρωτόγεννη τομέα», ανέφερε μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης (6/4) στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς.

Ο υπουργός, παράλληλα, αναγνώρισε το πρόβλημα των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενισχύσεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

«Έχουν ήδη ανακοινωθεί μετρά πάνω από 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, είτε με την επιδότηση του πετρελαίου που ήδη έχει μειωθεί κατά 0,15 ευρώ στην αντλία, είτε μέσω της επιστροφής στου αγρότες τον Οκτώβριο με βάση τις δηλώσεις καλλιεργειών που θα γίνουν, είτε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την πολιτεία» είπε ενώ προανήγγειλε τροπολογία η οποία, όπως είπε, προβλέπει «τις επόμενες μέρες να δοθούν περίπου 50 εκατ ευρώ για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους».

Αναφορικά με την επάρκεια προϊόντων στη χώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα έλλειψης επάρκειας» ενώ αναφέρθηκε και σε βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ηλιέλαιο.

«Κάνουμε και μερικά πράγματα, τα οποία είναι βραχυπρόθεσμα μεν, αλλά βοηθούν τον αγροτικό τομέα, όπως πχ στην Ορεστιάδα συζητήθηκε το θέμα κατανομής του ηλίανθου για βιοκαύσιμο και για ηλιέλαιο», τόνισε στη συνέχεια και κατέληξε:

«Μπορεί να έχουμε μεγάλες ποσότητες ηλιελάιο και απ;o τη χώρα, δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε επάρκεια πλήρη αλλά μπορούμε να έχουμε μεγάλες ποσότητες έτσι ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι και στο ηλιέλαιο. Αυτό μπορεί να γίνει».

Κραυγή απόγνωσης από τους αγρότες

Αγρότες από τη Νιγρίτα και την Κρήτη μίλησαν για αύξηση στα λιπάσματα 100%, ανατιμήσεις σε ενέργεια και πετρέλαιο. «Θέμα ηλιελαίου» δεν θα έχουμε αλλά πρέπει να κατεβούμε να δούμε την κατανομή. Για την Κρήτη προσθέστε και το μεταφορικό κόστος, πάμε δηλαδή για αφανισμό του πρωτογενούς τομέα διαμήνυσαν οι παραγωγοί: «Δεν ξέρουμε πως καλλιεργήσουμε τη χρονιά που έρχεται».«Εάν πεινάσει η περιφέρεια η Αθήνα δεν θα έχει να φάει» πρόσθεσαν.

Εξαπέλυσαν βέλη κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας πως εν έτει 2022 να υπάρχουν απλήρωτοι από το 2019.

«Δεν φτάνουν τα μέτρα, χρειάζονται κι άλλα ειδικά για τα γεωργικά εφόδια - είναι σταγόνια στον ωκεανό αυτά που έχουν ληφθεί» είπαν οι παραγωγοί!

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις