ΦΠΑ: Ευρωπαϊκό παράθυρο για μειώσεις- Τι αλλάζει για τους αγρότες
ΦΠΑ: Ευρωπαϊκό παράθυρο για μειώσεις- Τι αλλάζει για τους αγρότες

Σύμφωνα με νέα οδηγία της Ε.Ε., η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει πάγια νέους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από το 2025.

Τι αλλάζει στα νησιά

Δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να εφαρμόσει μόνιμα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βορείων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, μόνο  στα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές έχουν μειωμένους συντελεστές, ενώ βάσει της νέας οδηγίας  αυτής, ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για να παγιωθούν αυτοί οι συντελεστές στα 5 νησιά, αλλά και για να ενταχθεί στο νέο σύστημα των μειωμένων συντελεστών οποιοδήποτε άλλο νησί του Αιγαίου (πλην Κρήτης), εφόσον βέβαια ζυγιστούν και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Μέσω της νέας οδηγίας  ανοίγει ο δρόμος για μείωση συντελεστών του ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου αλλά φέρνει και ειδικές ρυθμίσεις σε περίπτωση κρίσεων και καταστροφών.

Αγορά ακινήτων

Ενθαρρυντικά και τα μηνύματα για την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την οδηγία, η χώρα θα μπορέσει να μην ξεπαγώσει τον ΦΠΑ για τα νεόδμητά μέχρι το 2025, αλλά και μετά το 2025 να εφαρμόσει ακόμη κατώτερους συντελεστές.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2020, ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα πάγωσε μέχρι και το 2022, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της αγοράς ακινήτων.

Αλλαγές σε βαμβάκι και αγροτικά μηχανήματα

Στο επίκεντρο των αλλαγών και οι αγρότες, και κυρίως οι μικροί παραγωγοί, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα για  εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι.

Επιπλέον ο κατάλογος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εμπλουτίζεται με τα ηλιακά πάνελ, τις βρεφικές πάνες, τις χειρουργικές μάσκες και τις  υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

Μέσω της νέας οδηγίας δίνεται η δυνατότητα για απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη ενώ η εφαρμογή της απαλλαγής θα μπορεί να εφαρμόζεται και σε  περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Βέβαια οι όποιες μειώσεις  θα  μπορούν να εφαρμοστούν από το 2025 και θα πρέπει να είναι σε  συνάρτηση με τις πολιτικές της επιλογές και βέβαια τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις