Παθητική επιτήρηση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους σε αγριόχοιρους
Παθητική επιτήρηση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους σε αγριόχοιρους

Σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 545/82161/24.03.2022 σχέδιο μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων του ΥπΑΑΤ, η παθητική επιτήρηση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών κρίνεται αναγκαία  προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα η είσοδος του νοσήματος στη χώρα μας. Η παθητική επιτήρηση του νοσήματος περιλαμβάνει τη λήψη και εργαστηριακή εξέταση ιστών από νεκρούς ή ύποπτους ή με παθολογοανατομικά ευρήματα συμβατά με την ΑΠΧ αγριόχοιρους ή υβρίδια αυτών. Τα συμπτώματα που θεωρούνται ύποπτα της νόσου περιλαμβάνουν αιμορραγίες σε διάφορα όργανα, κόκκινο ή κυανό χρωματισμό της κεφαλής, της κοιλιάς και των αυτιών του ζώου, αποβολές, διάρροια (ίσως αιμορραγική), εμετούς, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ενώ στις αλλοιώσεις κυρίως παρατηρούνται διογκωμένο συκώτι, αιμορραγίες σε εσωτερικά όργανα και διογκωμένος σκουρόχρωμος σπλήνας. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται όσοι πολίτες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων και θηροφύλακες εντοπίσουν νεκρό αγριόχοιρο στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Ημαθίας (είτε εμφανίζει είτε όχι τα παραπάνω ευρήματα) να επικοινωνήσουν άμεσα με την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (τηλ. 2331350193 και 2331350135), ώστε κλιμάκιο αυτής να μεταβεί στο σημείο υποδείξεως του πτώματος για να λάβει το κατάλληλο προς ανάλυση δείγμα. 
             
Σημειώνεται ότι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος ενδέχεται να επιδοτηθεί, και τα κατ’ αποκοπή ποσά θα καθοριστούν στην προς δημοσίευση ΚΥΑ «για την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2022». Για την καταβολή του ποσού απαιτείται η υποβολή αιτήματος πληρωμής από τον δικαιούχο στην οικεία κτηνιατρική υπηρεσία (συμπληρώνεται στην Υπηρεσία), στο οποίο βεβαιώνονται από τον επίσημο κτηνίατρο οι ενέργειες του δικαιούχου (εντοπισμός νεκρού αγριόχοιρου, ενημέρωση αρχών, συμβολή στη δειγματοληψία και υγειονομική διαχείριση των νεκρών αγριόχοιρων).
 
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ θα αναρτηθεί οπτικοακουστικό υλικό (π.χ. video, προβολή φωτογραφιών και παρουσιάσεων) έως 15/04/2022 με στόχο την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων δασικών υπαλλήλων, κυνηγών και ιδιωτικών φυλάκων θήρας αναφορικά με τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούνται κατά τη διαδικασία της δειγματοληψίας και τη διαδικασία χειρισμού των θηραμάτων και των υποπροϊόντων αυτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις