Τρίτη ημέρα ανόδου για τις τιμές καλαμποκιού
Τρίτη ημέρα ανόδου για τις τιμές καλαμποκιού

 Άνοδο για τρίτη ημέρα κατέγραψαν οι τιμές του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο του Σικάγο, με το εμπόρευμα να έχει βάλει πλώρη για το μεγαλύτερο ράλι του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των υποτονικών πωλήσεων από την πληττόμενη χώρα και των περαιτέρω κινδύνων για τον μελλοντικό εφοδιασμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια του καλαμποκιού κέρδιζαν 0,9% νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), φτάνοντας κοντά στην υψηλότερη τιμή από το 2012.

Τόσο το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η χώρα, βασικός προμηθευτής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αποστέλλει ορισμένες ποσότητες σιδηροδρομικών, ωστόσο μεγάλο μέρος των εξαγωγών της παραμένουν εγκλωβισμένες καθώς τα λιμάνια της παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά λόγω του πολέμου.

Τα προβλήματα εφοδιασμού αναμένεται ότι θα διατηρηθεί καθ’ όλη της διάρκεια της σεζόν 2022-2023, με την ένωση σιτηρών της ΟΥκρανίας να προβλέπει ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού να μειωθεί κατά 39% σε σύγκριση με πέρυσι. Πλέον, το βλέμμα στρέφεται στις καιρικές συνθήκες στο υπόλοιπο βόρειο ημισφαίριο, καθώς οι εντείνονται οι καλλιέργειες, σε μια εποχή όμως και το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων θα μπορούσε να περιορίσει τον όγκο των καλλιεργειών.

"Ο κίνδυνος όσον αφορά την προσφορά από την ΟΥκρανία συνεχίζει να παρέχει στήριξη” στις τιμές, σημειώνει ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής για τον τομέα των εμπορευμάτων στην ING, σε έκθεσή του τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα της χώρας αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος έχει "βυθίσει” τις εξαγωγές της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι ενισχύονται κατά 0,8% στα 7,6675 δολάρια ανά μπούσελ στο χρηματιστήριο Chicago Board of Trade. Είναι η τρίτη διαδοχική ημέρα κερδών για τα εν λόγω συμβόλαια και σηματοδοτεί το μακροβιότερο ράλι από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα συμβόλαια για τη σόγια.

Το ράλι τους συνεχίζουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού σε υψηλό δύο εβδομάδων, στο χρηματιστήριο του Σικάγο. Ο ουκρανικός όμιλος σιτηρών εκτιμά ότι η συγκομιδή θα μπορούσε να συρρικνωθεί στους 18,2 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ήμισυ της παραγωγής του προηγούμενου έτους.

Εν τω μεταξύ, τις ανησυχίες για προβλήματα στον εφοδιασμό έχουν εντείνει οι ελλείψεις νερού στην Αργεντινή, με τις καλλιέργειες σιταριού να τίθενται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την ένωση Rosario Board of Trade. Η σπορά ξεκινά τον επόμενο μήνα, ενώ το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων επιδεινώνει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, που είναι επίσης βασικό προμηθευτής σιτηρών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις