Οι τιμές των λιπασμάτων και των τροφίμων θα μπορούσαν να είναι υψηλές για χρόνια
Οι τιμές των λιπασμάτων και των τροφίμων θα μπορούσαν να είναι υψηλές για χρόνια

Η Ρωσία και η Λευκορωσία προμηθεύουν περισσότερο από το 20% των παγκόσμιων λιπασμάτων, σε μια αγορά που ήταν εξαιρετικά σφιχτή ακόμη και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Τα λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργική παραγωγή και η παγκόσμια ζήτηση για αυτά αυξήθηκε κατά 6,3% το 2021. Αυτό, σε συνδυασμό με τις διαταραχές της προσφοράς, οδήγησε τις τιμές κατά 78,6% υψηλότερες από έτος σε έτος το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Μετά την εισβολή, οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύτηκαν σε υψηλά ρεκόρ. Οι αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στους Λευκορώσους παραγωγούς λιπασμάτων τον περασμένο μήνα έχουν αυξήσει τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς.

Ποιο είναι το επόμενο αγκάθι

Η ανισορροπία στην αγορά λιπασμάτων, όπως αυτή στην αγορά τσιπ ημιαγωγών, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από φέτος. Οι επίμονα υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων θα μειώσουν τη χρήση και συνεπώς θα μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών το 2023. Αυτό θα αυξήσει τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια και θα μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ και το βιοτικό επίπεδο.

Η προσφορά θα μειωθεί γρηγορότερα από τη ζήτηση για λιπάσματα το 2022/23, διατηρώντας τις τιμές υψηλές και ωθώντας την αυτάρκεια και αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό μπορεί να αυξήσει το ενδοπεριφερειακό εμπόριο λιπασμάτων.

Επιπτώσεις

  •     Περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε επαρκή τροφή το 2020, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, και το μερίδιο θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το 2022.
  •     Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής λιπασμάτων είναι το κλειδί για τη συσκευασία φρέσκων τροφίμων. περισσότερες ελλείψεις CO2 θα διαταράξουν τη συσκευασία των τροφίμων.
  •     Τα πρότυπα παραγωγής λιπασμάτων, κατανάλωσης και εμπορίου θα αλλάξουν καθώς οι χώρες επιδιώκουν περισσότερη αυτάρκεια, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους προμηθευτές.
  •     Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα αυξηθεί στην αγορά λιπασμάτων, αυξάνοντας πιθανώς τη συγκέντρωση της αγοράς και συμβάλλοντας σε υψηλότερες τιμές.
  •     Η χαμηλότερη χρήση λιπασμάτων θα μειώσει τις εκπομπές από την παραγωγή και την εφαρμογή τους, βοηθώντας τις χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους.

Ανάλυση

Η χρήση λιπασμάτων έχει αυξηθεί απότομα από τη δεκαετία του 1960, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Το 1960, όταν η χρήση χημικών λιπασμάτων ήταν πολύ πιο σπάνια, οι αποδόσεις των καλλιεργειών χωρίς τη βοήθεια λιπασμάτων υποστήριζαν το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέχρι το 2015, μόλις το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να έχει τραφεί από καλλιέργειες που καλλιεργούνται χωρίς βοήθεια με χημικά λιπάσματα.

Οι τρεις κύριοι τύποι χημικών λιπασμάτων είναι με βάση το άζωτο (που ορίζεται με το σύμβολο του χημικού στοιχείου N), με βάση το φωσφορικό (P, για τον φώσφορο) και με βάση την ποτάσα (Κ, κάλιο). Το φωσφορικό διαμμώνιο (DAP) είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λίπασμα με βάση το P.

Η ζήτηση για λιπάσματα με βάση το άζωτο αυξήθηκε κατά 5,0% σε 113,7 εκατομμύρια τόνους το γεωργικό έτος 2020/21. Η ζήτηση για προμήθειες με βάση το φώσφορο αυξήθηκε κατά 6,8% στα 49,7 εκατομμύρια ενώ η ζήτηση για προμήθειες με βάση το κάλλιο αυξήθηκε κατά 9,1% στα 40,4 εκατομμύρια.

Το λίπασμα με βάση το άζωτο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 55% της κατανάλωσης, αυξάνει την ανάπτυξη των φυτών και πρέπει να εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Τα λιπάσματα με βάση το φώσφορο και το κάλλιο αυξάνουν την ποιότητα της καλλιέργειας. Τα τρία θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε συνδυασμό.

Ζήτηση

Η παγκόσμια ζήτηση για λιπάσματα αυξήθηκε κατά 6,3% την καλλιεργητική περίοδο 2020/21 (συνήθως Ιούλιος-Ιούνιος), σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Λιπασμάτων (IFA), έχοντας αυξηθεί κατά λιγότερο από 2% κάθε χρόνο από το 2015/16 έως το 2019/20.

Τα τελευταία χρόνια, διάφοροι παράγοντες έχουν αυξήσει τη ζήτηση:

  •     Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αναπτύξουν την εγχώρια γεωργία για να ενισχύσουν την αυτάρκεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Όλες οι μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να κινηθούν προς αυτό, αν και σε διαφορετικούς βαθμούς και στοχεύοντας διαφορετικούς υποτομείς.
  •     Η προσπάθεια αυτάρκειας έγινε πιο έντονη μετά τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού λόγω πανδημίας. Δεκαοκτώ χώρες έχουν θεσπίσει 49 εμπορικούς περιορισμούς σε τρόφιμα και λιπάσματα από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Global Trade Alert.
  •     Η αύξηση των τιμών των τροφίμων το 2021 (κατά 129,1%, σύμφωνα με το ΔΝΤ) δημιούργησε κίνητρο στους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή, κάτι που έκαναν χρησιμοποιώντας περισσότερα λιπάσματα για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις.
  •     Υπάρχουν ανέκδοτες ενδείξεις ότι οι αγρότες προώθησαν τις αγορές λιπασμάτων το 2021 για να προφυλαχθούν από καθυστερήσεις και αλλαγές στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η ζήτηση για λιπάσματα αυξήθηκε παντού το 2021, εκτός από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της ΕΕ, η στρατηγική της «Farm to Fork» στοχεύει στη βελτίωση της βιωσιμότητας της γεωργίας και συγκεκριμένα στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα χημικά κατά 20% έως το 2030 για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τόσο η παραγωγή όσο και η χρήση λιπασμάτων με βάση τα χημικά δημιουργούν εκπομπές.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η IFA ανταποκρίθηκε στις ιστορικά υψηλές τιμές αναθεωρώντας τις προβλέψεις της για τη ζήτηση λιπασμάτων το 2021/2022. Είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,9% για το 2021/22 τον Αύγουστο, αλλά το σοκ τιμών την ώθησε να υποβαθμίσει τον Νοέμβριο σε συρρίκνωση 2,7%, κυρίως λόγω της μειωμένης οικονομικής προσιτότητας.

Στην αναθεωρημένη πρόβλεψή της, η IFA αναμένει ότι η ζήτηση λιπασμάτων με βάση το άζωτο θα μειωθεί κατά 2,1%, με πτώση 3,3% και 3,8% για τα φωσφορικά λιπάσματα και τα λιπάσματα ποτάσας, αντίστοιχα. Το λίπασμα με βάση το άζωτο αναμενόταν να επηρεαστεί λιγότερο, καθώς είναι το πιο χρησιμοποιούμενο από τα κύρια χημικά λιπάσματα για όλες τις κύριες καλλιέργειες. Πρέπει να εφαρμόζεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τα λιπάσματα με βάση το φωσφορικό και την ποτάσα. Η IFA προέβλεψε ότι η ζήτηση θα ανακάμψει κατά 2,9% το 2022/23.

Προμήθεια

Οι υψηλές τιμές στα τέλη του 2021 ήταν εν μέρει συνέπεια των στελεχών από την πλευρά της προσφοράς που είχαν δημιουργηθεί από το 2020:

  •     Οι διακοπές λειτουργίας που σχετίζονται με τον COVID-19 διέκοψαν την παραγωγή σε όλο τον κόσμο. Η κακοκαιρία πέρυσι διέκοψε την παραγωγή των ΗΠΑ, ειδικά στο Τέξας, το οποίο είναι βασικός παραγωγός της ένωσης λιπασμάτων με βάση το άζωτο αμμωνία και υπέστη σφοδρή καταιγίδα τον Φεβρουάριο του 2021.
  •     Το υψηλό κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και εισροών πρώτων υλών, όπως το φυσικό αέριο, αύξησε το κόστος των παραγωγών. Οι ενεργειακές πρώτες ύλες αντιπροσωπεύουν το 70-80% του κόστους παραγωγής αμμωνίας με βάση το άζωτο ως λίπασμα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις