Κρήτη: Λίγα λόγια για τα λάθη, πολλά «θα» και περισσότερα «θα δούμε» - Ο απολογισμός της επίσκεψης Γεωργαντά

Με πολλές παραδοχές,  έμμεσες αιχμές για τους προκατόχους και τους υφισταμένους του, καλή θέληση αλλά χωρίς καμία ουσιαστική λύση κύλησε η επίσκεψη Γεωργαντά στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός:

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ζωοτροφών επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς φαίνεται πως δεν έχει λυθεί ακόμη. Μιλάμε για το πως θα δοθούν τα περίπου 47 εκ. ευρώ.

Για τα λιπάσματα είπε ότι δεν υπάρχει καθόλου εικόνα και ακόμη ζητείται απάντηση για το πως θα επιδοτηθούν οι αγρότες. Ενα ζήτημα «καυτό», καθώς το κόστος φέτος ήταν υπερδιπλάσιο για τους παραγωγούς, που δεν μπορούν να το αντέξουν.

Για το θέμα του ρεύματος επίσης, ο κ. Γεωργαντάς, απάντησε στους εκπροσώπους των αγροτών πως θα υπάρξει λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Μιλάμε για ένα ζήτημα μείζον, για το οποίο πρέπει να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης. από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτών τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση, καθώς όλοι έχουν μηχανήματα (όπως ψύκτες), για τα οποία δεν δικαιολογείται ως σήμερα το αγροτικό ρεύμα και έτσι πληρώνουν οικιακό.

Για το πετρέλαιο είπε ότι ήδη τρέχει η επιδότηση των 15 λεπτών στο λίτρο που θα πάρουν όλοι οι παραγωγοί και από εκεί μετά θα υπάρξει μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που θα μπει μόλις κλείσει το ΟΣΔΕ, από τον Αυγουστο ως τον Οκτώβρη, οπότε και θα δοθούν τα χρήματα. Μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν (πχ με κάρτα ή με άλλο τρόπο).

Το ΑΤΑΚ δεν έλυσε προβλήματα

Ο κ. Γεωργαντάς, παραδέχθηκε ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να δώσει λύση στο θέμα των περιουσιών, αφού από τη μια εγκλώβισε παραγωγούς που ήταν νομότυποι, αλλά δεν εντόπισε παραβάτες.

Το ΑΤΑΚ, όπως λειτούργησε, δεν έδωσε λύσεις, αλλά δημιούργησε προβλήματα σε αγρότες που ποτέ τους δεν είχαν κάνει παρατυπίες. Και για αυτό το ζήτημα είπε ότι θα δοθεί λύση, όπως και για το θέμα με τις επιλεξιμότητες σε εκτάσεις, αλλά και με τις μεταβιβάσεις. Ένα πρόβλημα σοβαρό καθώς πέρυσι είχαμε και το φαινόμενο να χαθούν μεταβιβάσεις αγροτών.

Θα δοθεί λύσεις για τις ενισχύσεις

Τέλος όπως είπε στους κτηνοτρόφους ο υπουργός θα δοθεί λύση και στο θέμα των ενισχύσεων τους, με την αύξηση της στήριξης ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο κάθε παραγωγού.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των ενισχύσεων επισημαίνοντας ότι έστω και καθυστερημένα, την Πέμπτη ξεκινά η ενεργοποίηση των αιτήσεων των αγροτών. Και ευελπιστεί ότι αυτή η διαδικασία θα πάει καλά και δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα.

Αρνητικοί οι παραγωγοί

Φυσικά οι παραγωγοί -που έχουν μιλήσει πολλές φορές με τον Υπουργό- ήταν προιδεασμένοι για το τι θα ακούσουν και γι αυτό πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν ούτε καν να παραστούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις