Πόλεμος και… υδράργυρος εκτοξεύουν την τιμή του καλαμποκιού προς τα $8
Πόλεμος και… υδράργυρος εκτοξεύουν την τιμή του καλαμποκιού προς τα $8

Στα 8 δολάρια προσέγγισε χθες επικίνδυνα η τιμή του καλαμποκιού ανά μπουσέλ (τιμή που αντιστοιχεί στα 271,23 ευρώ ανά τόνο), καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να σταματήσει εντελώς την αποστολή, αλλά και την καλλιέργεια καλαμποκιού στη χώρα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανησυχίες για καθυστέρηση στη φύτευσή του και στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να δεσμεύεται ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχιστεί. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εμπόριο σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα μπορούσε να μειώσει την επόμενη σοδιά καλαμποκιού της Ουκρανίας κατά περίπου 40%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 αυτή την εβδομάδα.

Οι αγοραστές αναμένεται να ψάξουν στην αγορά των ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν προμήθειες, αλλά ο αρχικός ρυθμός καλλιέργειας καλαμποκιού βρίσκεται κάτω από των 5ετή μέσο όρο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο κρύος και υγρός καιρός μπορεί να πλήξει τις πρώιμες σπορές.

«Το επίπεδο των 8 δολαρίων αναμένεται πιο γρήγορα» αν υπάρξουν θέματα με τον καιρό, αναφέρει ο Τόμπιν Γκόρεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Τα μελλοντικά συμβόλαια θα φτάσουν αυτό το μυθικό νούμερο κάποια στιγμή την άνοιξη και το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, εκτίμησε ο ίδιος.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 7,81 δολ/μπουσέλ, ενώ το σιτάρι κέρδισε 0,8% στα 11,30 δολ/μπουσέλ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις