ΔΝΤ: Η οικονομική αβεβαιότητα «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη
ΔΝΤ: Η οικονομική αβεβαιότητα «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη

H οικονομική αβεβαιότητα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προμηνύοντας επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
 

Σύμφωνα με ανάρτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο IMF Blog, ο Παγκόσμιος Δείκτης Αβεβαιότητας, που καταρτίζεται από έρευνα σε 143 χώρες, αυξήθηκε στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας το 2016 για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο η αύξηση της αβεβαιότητας στο πρώτο τρίμηνο θα οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,35 της ποσοστιαίας μονάδας.
Χαμηλότερη η αβεβαιότητα σε σχέση με την πρώτη φάση του κορονοϊού

Η παγκόσμια αβεβαιότητα εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα μετά το αρχικό ξέσπασμα του κορονοϊού, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε, για να ανακάμψει και πάλι μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη περίπου στα μισά του επιπέδου στην αρχή της πανδημίας, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους:

  •     Στο γεγονός ότι η Covid-19 ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός που έπληξε σχεδόν όλες τις οικονομίες και τα συστήματα υγείας,
  •     Στο ότι η πανδημία ξέσπασε όταν ήταν ακόμη υψηλή η αβεβαιότητα λόγω του Brexit και της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και
  •     Ο δείκτης μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η τριμηνιαία εξέλιξη της αβεβαιότητας από το 1990, αλλά και ένας νέος δείκτης για την πορεία της αβεβαιότητας κάθε μήνα, ο οποίος εστιάζει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΔΝΤ, αβεβαιότητα

Ο μηνιαίος δείκτης παρακολουθεί την αβεβαιότητα σε σχέση με την Ουκρανία σε 42 χώρες, στις οποίες αντιστοιχεί το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Για την κατάρτισή του λαμβάνονται υπόψη οι αναφορές στην αβεβαιότητα σε σχέση με τον πόλεμο στις εκθέσεις του Economist Intelligence Unit για τις χώρες αυτές.

Ο μηνιαίος δείκτης δείχνει πώς αυξάνεται η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως φαίνεται, αυτή ξεκίνησε από χαμηλό επίπεδο στην αρχή του έτους, αλλά αυξανόταν σταθερά στη συνέχεια για να φθάσει τον Μάρτιο στο 40% της συνολικής αβεβαιότητας.

Η αβεβαιότητα ήταν αρχικά μεγαλύτερη στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις άλλες χώρες, αλλά το κενό αυτό περιορίστηκε σταδιακά, αναδεικνύοντας την μεγαλύτερη διάχυση των επιπτώσεων από τον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις