POLITICO: Δυναμικό comeback για το φοινικέλαιο λόγω Ουκρανίας; Οι ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων
POLITICO: Δυναμικό comeback για το φοινικέλαιο λόγω Ουκρανίας; Οι ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων

Οι περιβαλλοντολόγοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σκληρά κέρδη για να απαλλάξουν την Ευρώπη από το φοινικέλαιο καθώς οι εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να αντικαταστήσουν το ηλιέλαιο σύμφωνα με το Politico.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιέλαιου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής — από κατεψυγμένες πατάτες πατάτες και μπισκότα μέχρι μαγιονέζα και βρεφική τροφή. Αλλά ο πόλεμος μεταξύ τους έχει δει τις εξαγωγές να τεθούν σε κίνδυνο. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες εταιρείες τροφίμων εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο φοινικέλαιο και το σογιέλαιο (άλλο ένα μπετ νουάρ για τους περιβαλλοντολόγους) σε απόγνωση, ανεξάρτητα από τη ζημιά στα τροπικά δάση.

«Είναι άσχημα νέα για τους ανθρώπους, τα δάση και την άγρια ​​ζωή όταν το φυτικό έλαιο φτάνει σε υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε η Kiki Taufik, ακτιβίστρια της Greenpeace στην Ινδονησία.

Η ΕΕ εισάγει κανονικά το ήμισυ της παραγωγής ηλιέλαιου της Ουκρανίας, αλλά οι τιμές εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία έκλεισε τα λιμάνια της Ουκρανίας και ουσιαστικά έκλεισε τη μεγάλη βιομηχανία τροφίμων της χώρας. Σε απάντηση, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο φοινικέλαιο, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι το λάδι είναι κινητήριος δύναμη της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας οικοτόπων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αλλά η Ισλανδία δεν είναι η μόνη που έχει αλλάξει και πολλοί άλλοι σκέφτονται να επιστρέψουν στο φοινικέλαιο, δήλωσε ο Pietro Paganini, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων βιώσιμης διατροφής Competere.

Πολλές εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ είπαν στο POLITICO ότι μια σημαντική αλλαγή συνταγής ήταν πράγματι σε εξέλιξη. Και μια κορυφαία πολυεθνική είπε ότι τόσο το φοινικέλαιο όσο και το σογιέλαιο «είναι οι πιο προφανείς» αντικαταστάτες του ηλιελαίου.

Οι ίδιοι οι παραγωγοί φοινικέλαιου, δυσαρεστημένοι που αποκλείονται όλο και περισσότερο από την ευρωπαϊκή αγορά, επιθυμούν να επιστρέψουν.

"Ενώ η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει φέρει τον κόσμο σε περισσότερη αναταραχή... η λύση για τον τομέα των βρώσιμων ελαίων μπορεί να βρίσκεται αντίστροφα από τους παλιούς τρόπους με την υιοθέτηση διαφόρων εφαρμογών φοινικέλαιου...", δήλωσε το Συμβούλιο Φοινικέλαιου Oil Producing Countries, μια εμπορική ένωση που αποτελείται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι οποίες μαζί παράγουν το 85 τοις εκατό του παγκόσμιου φοινικέλαιου.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να δούμε την αυξανόμενη ζήτηση σε εμπορικά στοιχεία - τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές συνήθως δημοσιεύονται μόνο εβδομάδες ή μήνες αργότερα - ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη παρατηρήσει υψηλό ρεκόρ στις τιμές του φοινικέλαιου τον Μάρτιο, αποδίδοντας την άνοδο ως απάντηση στις ελλείψεις ηλιελαίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις