FAO: Έκκληση για ενίσχυση της γεωργίας και παροχή επείγουσας υποστήριξης σε ευάλωτα αγροτικά νοικοκυριά
FAO: Έκκληση για ενίσχυση της γεωργίας και παροχή επείγουσας υποστήριξης σε ευάλωτα αγροτικά νοικοκυριά

Απαιτούνται επειγόντως περίπου 115,4 εκατομμύρια δολάρια για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της επισιτιστικής ανασφάλειας και η επιδείνωση της διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία. Είναι επείγον να υποστηριχθούν οι Ουκρανοί αγρότες στη φύτευση λαχανικών και πατάτας κατά τη διάρκεια αυτής της ανοιξιάτικης περιόδου και οι αγρότες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα και να υποστηρίζονται να πάνε στα χωράφια τους και να σώσουν τη συγκομιδή χειμερινού σιταριού, δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). .

Με αυτό το Σχέδιο , σύμφωνα με το αναθεωρημένο Διαυπηρεσιακό Flash Appeal, ο FAO έχει υπερδιπλασιάσει το αρχικό του αίτημα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη 376.660 μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών ή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ατόμων έως τον Δεκέμβριο του 2022.

«Καθώς η πρόσβαση, η παραγωγή και η συνολική διαθεσιμότητα τροφίμων επιδεινώνονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα του πολέμου, οι προσπάθειες για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της λειτουργίας των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων θα είναι κρίσιμες για την αποτροπή μιας επισιτιστικής κρίσης το 2022 και το 2023». δήλωσε ο Rein Paulsen, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης και Ανθεκτικότητας του FAO. «Το άμεσο μέλημα του FAO είναι να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ανοιξιάτικη περίοδο φύτευσης και να αποτρέψει τη διακοπή της επερχόμενης συγκομιδής των χειμερινών καλλιεργειών, η οποία συνήθως συμβαίνει τον Ιούνιο-Ιούλιο, και θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα. Η γεωργία εξαρτάται από τις εποχές. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για να προετοιμαστούμε για την ερχόμενη φθινοπωρινή σεζόν».

Η γεωργία είναι κεντρική στην οικονομία της Ουκρανίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στην περιοχή. Η τεράστια καταστροφή των καλλιεργειών και των υποδομών λόγω του πολέμου θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια.

Ο FAO εκτιμά ότι το ένα τρίτο των καλλιεργειών και της γεωργικής γης ενδέχεται να μην συγκομιστεί ή να καλλιεργηθεί το 2022. Η αναγκαστική μετακίνηση αμάχων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και η στρατολόγηση ανδρών στις δυνάμεις εδαφικής άμυνας έχει ως αποτέλεσμα ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξημένη επιβάρυνση για τις γυναίκες . Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη μείωση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας ζωτικών γεωργικών εισροών.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα που συλλέγονται από τον FAO, μέσω συνεχιζόμενων αξιολογήσεων, καταδεικνύουν ότι οι αγρότες σε όλα τα επίπεδα χρειάζονται μετρητά για να προμηθευτούν εισροές και υπηρεσίες για την παραγωγή τροφίμων και να διατηρήσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες.

Κλιμάκωση της απάντησης του FAO

Οι επιπτώσεις του πολέμου απαιτούν μια μεγάλης κλίμακας επέκταση των δραστηριοτήτων του FAO και της τεχνικής υποστήριξης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο FAO πρέπει να παρέχει καλλιέργειες και άλλες εισροές σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στο άμεσο μέλλον, η παροχή σπόρων λαχανικών και καλλιεργειών μαζί με μετρητά θα εξασφαλίσει την τήρηση των εποχικών προθεσμιών για την παραγωγή τροφίμων.

Η υποστήριξη για τους κτηνοτρόφους θα περιλαμβάνει τη διανομή μικρού ζωικού κεφαλαίου, εισροών για την υγεία των ζώων, ζωοτροφών και ζωοτροφών για να επιτραπεί στα ευάλωτα νοικοκυριά να παράγουν γάλα, κρέας και αυγά για να καλύψουν την αυξανόμενη τοπική ζήτηση.

Ο FAO θα συνεχίσει να υποστηρίζει μεσαίου μεγέθους παραγωγούς και βασικούς παράγοντες της αγοράς κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής για να ενισχύσει τη λειτουργικότητα της αγοράς και την πρόσβαση σε τρόφιμα σε βασικές κοινότητες και αστικά κέντρα.

Επιπλέον, ο FAO θα παρέχει άνευ όρων μεταφορές μετρητών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα ευρύ φάσμα βασικών αναγκών των εκτοπισμένων και άλλων ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από συγκρούσεις. Οι αποδέκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά για να υποστηρίξουν την παραγωγή και την πώληση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των μεταφορών, των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του εξοπλισμού, σε περιοχές όπου αυτά είναι τοπικά διαθέσιμα στις αγορές.

Η χρηματοδότηση του FAO μέχρι σήμερα είναι 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων  για να φθάσει σε 70.941 άτομα με υποστήριξη βιοπορισμού. Περιλαμβάνει κεφάλαια του FAO και συνεισφορές από εταίρους πόρων, όπως η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της USAID (BHA). Οι εισφορές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα κεφάλαια θα στηρίξουν τους αγρότες μικρής κλίμακας να διατηρήσουν την ελάχιστη παραγωγή τροφίμων μέσω της παροχής σπόρων σιταριού και βασικών γεωργικών εισροών. Το χρηματοδοτικό κενό είναι τώρα 106,9 εκατομμύρια δολάρια. Με περισσότερους πόρους, ο FAO θα μπορεί να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους εγκαίρως για την ανοιξιάτικη περίοδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις