Διαμαρτυρία για την πατάτα σήμερα, Μ.Πέμπτη στον κόμβο Μεσσήνης από τους αγρότες
Διαμαρτυρία για την πατάτα σήμερα, Μ.Πέμπτη στον κόμβο Μεσσήνης από τους αγρότες

Μπροστά σε ακόμη μια δύσκολη χρονιά βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού με το καλημέρα της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια δεκαετία κατρακύλας και χαμένων εισοδημάτων για τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αποζημίωσε ουσιαστικά.

Με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευτεί και η παραγωγή να έχει περάσει από σαράντα κύματα λόγω των συνεχόμενων παγετών του Φλεβάρη και του Μάρτη, είναι μια κομβική χρονιά για την συνέχεια της καλλιέργειας. Ήδη η τιμή των 0,55 λεπτών-από την οποία δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω! – δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Την ίδια στιγμή που από εμάς την παίρνουν τζάμπα την πατάτα, στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι, πάνω του 1,20 ευρώ.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αρνιά, σε μια από τις χειρότερες χρονιές που έχουν ζήσει οι κτηνοτρόφοι με τις ζωοτροφές στον Θεό και σε πολλές περιπτώσεις να παρουσιάζεται έλλειψη, οι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται το κόπο μας και το φτάνουν στο ράφι 2 και 3 φορές επάνω αφού η τιμή ακουμπά ακόμη και τα 15 ευρώ το κιλό.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα αμολώντας τα παπαγαλάκια της να μας «διαφημίζουν» μέτρα για τους αγρότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σταφίδας που διατυμπάνιζαν παντού ότι θα μοιράσουν «αποζημιώσεις εισοδήματος», το υπουργείο εξήγγειλε 54ευρω/στρέμμα που σημαίνει 54 ευρω στα 300 και 350 κιλά που κάνει ένα στρέμμα δηλαδή 0,18-0,15 λεπτά ανά κιλό την ώρα που οι παραγωγοί έχουν πουλήσει με 0,50 -0,80 ή και ακραίες περιπτώσεις ακόμη και 0,10 ανοιχτή ,πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Θα μας βρουν μπροστά τους. Η απάντηση θα δοθεί μαζικά με την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας μέσα από τον αγροτικό σύλλογο. Την Μ. Πέμπτη το πρωί στις 11 θα γίνει διαμαρτυρία στο κόμβο της Μεσσήνης όπου θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας . εδώ και τώρα απαιτούμε!

  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, πχ η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για την κορινθιακή σταφίδα που θα ξεπερνάει το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Πηγή: www.messinialive.gr/

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις