ΕΕ: Πράσινο φως σε Ισπανία και Πορτογαλία για να κλειδώσουν ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο
ΕΕ: Συμφωνία με Ισπανία και Πορτογαλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Ο Πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Pedro Sánchez δήλωσε χθες Τρίτη, 26 Απριλίου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέληξαν σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες «να ορίσουν μια τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο και να μειώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».

Κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής συνεδρίασης στις 26 Απριλίου, ο Σάντσεθ είπε: «Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέληξαν σήμερα σε μια σημαντική συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τον καθορισμό τιμής αναφοράς για το φυσικό αέριο και τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εργαζόμαστε για αποτελεσματικές πολιτικές που προστατεύουν τους κατοίκους, τις ΜΜΕ και τη βιομηχανία».

Ο Σάντσεθ είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση μαζί με τους Πορτογάλους ομολόγους τους συνεργάζονταν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σε μια σταθερή τιμή αναφοράς για το «αέριο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια».

«Αυτά θα είναι καλά νέα για τους καταναλωτές, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία αυτής της χώρας», είπε ο 50χρονος πολιτικός.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να εφαρμόσουν ένα όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο 12 μηνών, με το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου να ορίζεται στα 50 Eur/MWh (53,31 $/MWh), ανέφερε ο ισπανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTVE.

Ο υπουργός Κλίματος της Πορτογαλίας Ντουάρτε Κορντέιρο και η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα ανακοίνωσαν τη συμφωνία μετά από συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο θα εγκριθεί στην Ισπανία στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο, είπε ο Ριμπέρα.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει επίσημα πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού διασυνοριακής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γαλλία που θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είχαν στείλει πρόταση στην Κομισιόν για τον περιορισμό της μέγιστης τιμής του φυσικού αερίου για τους  σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), έναντι 120 ευρώ που ισχύει έως σήμερα, αλλά η αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να αντισταθμίσει αυτή τη διαφορά με τη διάρκεια του προσωρινού μέτρου, γνωρίζοντας ότι ο χειμώνας 2022-2023 θα καλυπτόταν, ανέφερε το RTVE.

Το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να «μειώσει την έκθεση (των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών) στην αστάθεια της αγοράς φυσικού αερίου», είπε ο Ribera.

Η έκθεση, επικαλούμενη το Cordeiro, ανέφερε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα αρχικό ανώτατο όριο Eur40/MWh, το οποίο στη συνέχεια θα αυξηθεί για να οδηγήσει σε ένα μέσο ανώτατο όριο Eur50/MWh για ολόκληρο το έτος.

Στις Βρυξέλλες πάντως είχαν εκφραστεί φόβοι ότι εάν το μέτρο εφαρμοστεί και καταφέρει να μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές, άλλες χώρες θα ασκήσουν πίεση να ακολουθήσουν τα βήματα της Μαδρίτης και της Λισαβόνας.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις