Γερμανία: Η Ρωσία θέλει να «σβήσει» το εμπορικό δίκτυο σιτηρών της Ουκρανίας
Γερμανία: Η Ρωσία θέλει να «σβήσει» το εμπορικό δίκτυο σιτηρών της Ουκρανίας

Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας στα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, πυροδοτώντας μια επισιτιστική κρίση που θα πλήξει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy.

«Λαμβάνουμε επανειλημμένα αναφορές για στοχευμένες ρωσικές επιθέσεις σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, αγροτικές περιοχές και υποδομές», φέρεται να είπε ο Οζντεμίρ στο Redaktionsnetzwerk Deutschland, ένα δίκτυο συνεργασίας γερμανικών περιφερειακών εφημερίδων.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει περιοχές αμάχων.

Η υποψία αυξάνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει «μακροπρόθεσμα να απομακρύνει την Ουκρανία ως ανταγωνιστή», φέρεται να είπε ο Οζντεμίρ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι παραδοσιακά σημαντικοί ανταγωνιστές στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40% από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι εχθροπραξίες έκοψαν τις προμήθειες που διατίθενται στις παγκόσμιες αγορές από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο τη σεζόν 2020/21, πουλώντας 44,7 εκατομμύρια τόνους στο εξωτερικό. Ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε απότομα μετά τη ρωσική εισβολή.

«Με την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο, η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την πίεση», είπε ο Οζντεμίρ στο δίκτυο. «Ταυτόχρονα, η τεράστια αύξηση των τιμών της αγοράς είναι χρήσιμη για τη Ρωσία, επειδή αυτό φέρνει νέα χρήματα στη χώρα».

Ο Οζντεμίρ είπε ότι θα θέσει το ερώτημα πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ουκρανία να ενισχύσει τις εξαγωγές σιτηρών της σε μια συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της G7 στα μέσα Μαΐου.

«Πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς», είπε. «Οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα μπορούσαν να είναι μια μέθοδος εξαγωγής περισσότερων σιτηρών, αν και με μεγάλη προσπάθεια και περιορισμένη χωρητικότητα».

Η Γερμανία θα επιδιώξει να παράσχει βοήθεια, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία επεκτείνει σταδιακά τις εξαγωγές σιτηρών χρησιμοποιώντας χερσαίες μεταφορές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τα διαφορετικά πλάτη σιδηροδρομικών γραμμών στην Ουκρανία και την ΕΕ σημαίνουν ότι τα ουκρανικά τρένα δεν μπορούν να λειτουργούν αυτόματα στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απαλλαγή της από τον αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο που απειλεί να εξελιχθεί σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση.

Πηγή: Michael Hogan, Reuters.com

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις