Ερώτηση Ζαγοράκη προς Κομισιόν: Υπάρχει ικανοποιητική διαθεσιμότητα τροφίμων στην ΕΕ; Πώς διασφαλίζεται η επάρκεια;
Ερώτηση Ζαγοράκη προς Κομισιόν: Υπάρχει ικανοποιητική διαθεσιμότητα τροφίμων στην ΕΕ; Πώς διασφαλίζεται η επάρκεια;

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από την ανθρωπιστική και ενεργειακή κρίση, έχει εκτινάξει τις τιμές σε πολλά τρόφιμα πρώτης ανάγκης», αναφέρει στην ερώτησή του, σημειώνοντας ότι «Ρωσία και Ουκρανία καλύπτουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 78% των εξαγωγών ηλιέλαιου, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία στις προμήθειες των εν λόγω προϊόντων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ Ζαγοράκης τονίζει επίσης, ότι «ενώ σε δελτίο Τύπου της τον Μάρτιο η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή δήλωνε ότι η διαθεσιμότητα τροφίμων δεν διακυβεύεται επί του παρόντος στην ΕΕ, καθώς η ήπειρος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για πολλά γεωργικά προϊόντα, πριν μερικές μέρες η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, προέτρεψε τον κόσμο να προμηθευτεί τρόφιμα διάρκειας 10 ημερών», δίνοντας στη δημοσιότητα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «αναλυτική λίστα που περιλαμβάνει βασικά είδη διατροφής όπως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ζυμαρικά, γάλα και άλλα».

«Η είδηση προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια τροφίμων στην ΕΕ και δημιουργεί ανασφάλεια και πανικό στον κόσμο» σημειώνει ο κ. Ζαγοράκης και για το λόγο αυτό ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «υπάρχει ικανοποιητική διαθεσιμότητα τροφίμων και πώς διασφαλίζεται η επάρκεια και ασφάλεια τροφίμων στα κράτη μέλη», καθώς και «τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για να μην προκαλείται πανικός στους πολίτες».

Καλό είναι βέβαια ο γαλάζιος ευρωβουλευτής να ρωτήσει και τον Έλληνα υπουργό Γεωργίας ο οποίος σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις διαβεβαιώνει για την επάρκεια των τροφίμων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις