Ράλι στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου – «Πάνω από τα 2,3 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη τις επόμενες μέρες»
Ράλι στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου – «Πάνω από τα 2,3 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη τις επόμενες μέρες»

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων με την τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει Πανελλαδικά τα 2,11 ευρώ, ενώ πολύ πιο υψηλά κινούνται οι τιμές στα νησιά λίγο πριν μπει το καλοκαίρι.

Η υψηλότερη τιμή- στα 2,55 ευρώ ανά λίτρο- καταγράφεται στην Πάτμο, με τη Μήλο να χάνει την… πρωτιά για λίγα σεντς. Ωστόσο όλες οι Κυκλάδες «υποφέρουν» από τις πολύ υψηλές τιμές της βενζίνης, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Δωδεκάνησα, δηλαδή στις δύο περιοχές όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,892 ευρώ, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να «παίζει» στα 85 δολάρια. Στην περίπτωση που μπει κανείς στη διαδικασία να κάνει συγκρίσεις, μάλλον θα απογοητευθεί, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν την 5η ακριβότερη βενζίνη, με τους Νορβηγούς, τους Ισλανδούς, τους Δανούς και τους Φινλανδούς να πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ο Γιώργος Ασμάτογλου Αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής μίλησε για την «έκρηξη» στην τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ε.Ε. για εμπάργκο στη Ρωσία.«Εγώ πιστεύω ότι άμεσα με όλα αυτά που συμβαίνουν θα δούμε τιμές πάνω από τα 2,3 για τα αστικά κέντρα και βέβαια πάνω από 2,5 στη νησιωτική Ελλάδα».

Φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη βενζίνη. Παρά την οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του διαμορφώνεται περίπου 25 λεπτά υψηλότερα από τα επίπεδα της 24ης Φεβρουαρίου, στα 1,872 ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης οι διακυμάνσεις του προκαλούν διπλό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς επηρεάζει το κόστος των μεταφορών και συμβάλλει στην ανατροφοδότηση του κύκλου των ανατιμήσεων στην αγορά.

Καλπάζουν οι διεθνείς τιμές

Οι τιμές του πετρελαίου απογειώνονται σήμερα, εξαιτίας της αναγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στον μαύρο χρυσό που εξάγει η Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα αυξήσει τα προβλήματα και τις εντάσεις στην πλευρά της προσφοράς.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,92% κι έκλεισε στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων. Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις