Societe Generale: Προβλέπει περισσότερα «κόκκινα» δάνεια λόγω πολέμου
Societe Generale: Προβλέπει περισσότερα «κόκκινα» δάνεια λόγω πολέμου

Για πρόσθετο κόστος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Πέμπτη η γαλλική τράπεζα Societe Generale, επειδή περισσότεροι πελάτες δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, υπογραμμίζοντας την ολοένα ευρύτερη οικονομική ζημιά στην Ευρώπη.

Η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, η οποία ανακοίνωσε άνοδο των καθαρών εσόδων, καθώς ο εγχώριος κλάδος λιανικής ευημερούσε και οι συναλλαγές της βελτιώθηκαν, δήλωσε ότι αφήνει κατά μέρος υψηλότερες προβλέψεις για επιβαρυμένα δάνεια λόγω της σύγκρουσης.

Η SocGen ανακοίνωσε ότι αναμένει τώρα το κόστος κινδύνου, που αντανακλά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, να φθάσει τις 30 έως 35 μονάδες βάσης ή 1,7 έως 1,9 δισ. ευρώ το 2022, αντί κάτω από 30 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν αρχικά.

Αυτά τα κόστη προστίθενται σε προηγούμενες απώλειες. Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εγκαταλείψει τη Ρωσία και τώρα πουλάει την τοπική της θυγατρική, Rosbank, διαγράφοντας περίπου 3,1 δισ. ευρώ.

«Έχουμε προβλέψεις που συνδέονται με τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία, οι οποίες καθώς ολοκληρώνουμε την πώληση θα εξαφανιστούν ουσιαστικά, μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία, και στη συνέχεια έχουμε την offshore έκθεση, όπου έχουμε 2,8 δισ. ευρώ από παγκόσμιες τραπεζικές, επενδυτικές δραστηριότητες εκεί», δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC ο αναπληρωτής CEO της SocGen, Σλάβομιρ Κρούπα.

«Εδώ, υπάρχει πολλή υποστήριξη από το ECA (οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων), δομημένη πίστωση, ασφαλισμένη έκθεση όπου πιστεύουμε ότι έχουμε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο πραγματική έκθεση σε κίνδυνο, σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμη και μέχρι στιγμής με πολύ λίγες πραγματικές αθετήσεις ή πραγματικά ζητήματα, αλλά είμαστε συνετοί όσον αφορά την πρόβλεψη αυτού του ανοίγματος».

Η SocGen βοήθησε να υπάρξει αντιστάθμιση με ισχυρές συναλλαγές. Τα έσοδα από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%, πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Το α’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της SocGen αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 842 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 16,6%.

Η έξοδος από τη Ρωσία μείωσε ωστόσο το κεφαλαιακό μαξιλάρι της τράπεζας. Ο δείκτης κοινών μετοχών tier 1, βασικό κριτήριο κεφαλαιακής ισχύος, μειώθηκε στο 12,9% στα τέλη Μαρτίου.

Η SocGen έγινε αυτό το μήνα η πρώτη μεγάλη δυτική τράπεζα που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Ρωσία, με στόχο να πουλήσει την Rosbank στην Interros Capital, μια εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντιμίρ Ποτάνιν.

Η Rosbank θα ενταχθεί ξανά στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ποτάνιν, του 61χρονου επικεφαλής του γίγαντα εξόρυξης Norilsk Nickel, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον Καναδά ως μέρος των δυτικών κυρώσεων κατά της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Το οικονομικό χτύπημα των 3,1 δισ. ευρώ αποτελείται από ένα χτύπημα 2 δισ. ευρώ στη λογιστική αξία της Rosbank, με το υπόλοιπο να συνδέεται με την αντιστροφή της μετατροπής των αποθεματικών σε ρούβλια. Οι επενδυτές υποδέχτηκαν τα νέα με ανακούφιση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις