Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των λουλουδιών
Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των λουλουδιών

Η αυξανόμενη ζήτηση για λουλούδια την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία περιορίζει την παραγωγή, ώθησε τους «κηπουρούς» της Κένυας, του κορυφαίου καλλιεργητή της Αφρικής, να αυξήσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθέων της Κένυας, οι αποστολές το 2022 πιθανότατα θα υπερβούν τα 110,8 δισεκατομμύρια σελίνια του περασμένου έτους (954 εκατομμύρια δολάρια). Οι υψηλότερες τιμές, το ισχυρότερο δολάριο και ευρώ θα ενισχύσουν τα κέρδη του ανατολικοαφρικανικού έθνους, παρέχοντας ένα «μαξιλάρι τους αγρότες» ακόμη και μετά την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού λόμπι, Κλέμεντ Τουλέζι.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σταματήσει τις προμήθειες λιπασμάτων, βλάπτοντας έτσι την παραγωγή λουλουδιών από τριαντάφυλλα μέχρι κρίνα.

Και σύμφωνα με την Royal FloraHolland, στην Ευρώπη η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει τα θερμοκήπια. Ενώ η παραγωγή έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, το σταδιακό άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας και οι εορτασμοί όπως η Ημέρα της Μητέρας αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση.

Η Κένυα και η Αιθιοπία είναι οι κύριοι προμηθευτές λουλουδιών στην Ευρώπη, ενώ η Κολομβία και ο Εκουαδόρ είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στη Βόρεια Αμερική. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορίου λουλουδιών παγκοσμίως.

Αν και οι πωλήσεις είναι απίθανο να φτάσουν στο περσινό επίπεδο στην Ευρώπη, θα εξακολουθήσουν να είναι σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τη FloraHolland, η οποία σημείωσε έσοδα ρεκόρ 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021.

«Μέχρι στιγμής η ζήτηση δεν πέφτει», δήλωσε μέσω email ο εκπρόσωπος της FloraHolland, Michel van Schie. «Τα προϊόντα που κανονικά θα πήγαιναν στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία» βρίσκουν το δρόμο τους σε άλλες αγορές, είπε.

Η Ημέρα της Μητέρας, η οποία εορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες, είναι η δεύτερη περίοδος με τις υψηλότερες πωλήσεις για τα λουλούδια της Κένυας. Αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ετήσιου εισοδήματος, ενώ η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί περίπου το 35%.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις