Γεωργαντάς: Ρύθμιση για να εγγραφούν στα ΜΑΕ και οι μη εγγεγραμμένοι κτηνοτρόφοι ώστε να λάβουν ενίσχυση για ζωοτροφές

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα φέρουν ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στα Μητρώα Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και οι κτηνοτρόφοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι, με σκοπό να πληρωθούν την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου για τις ζωοτροφές.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη, με θέμα «Ο κτηνοτροφικός κλάδος οδηγείται στην εξαφάνιση». Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς. ήδη έχουν πληρωθεί 39 εκατ. ευρώ, ενώ με τη ρύθμιση που θα γίνει για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο ΜΑΕ, θα πληρωθούν επί πλέον 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης προς τους κτηνοτρόφους που έχει λάβει η κυβέρνηση, λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από την αύξηση των ζωοτροφών, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση μέσω της οποίας οι δηλώσεις ΟΣΔΕ γίνονται πλέον, για πρώτη φορά, στο gov.gr, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία, καθώς το κράτος έχει τον έλεγχο της διαδικασίας των δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που ετησίως δίνει στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κα Λιακούλη είπε ότι η ενίσχυση που εξήγγειλε η κυβέρνηση των 45 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ζωοτροφών κινδυνεύει να αποτύχει παταγωδώς, και ότι «τα μικρά ποσά που προκύπτουν αδυνατούν να καλύψουν το ελάχιστο κόστος».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, το 70% με 80% του κόστους είναι στις ζωοτροφές. «Όταν δίνετε ψίχουλα λοιπόν εκεί, τι περιμένετε; Πώς περιμένετε λοιπόν να προκόψει ο κλάδος και να σταθεί στα πόδια του;» ρώτησε η κα Λιακούλη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις