Σπάνε τα κοντέρ οι τιμές σε λαϊκές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ - Στα 19,5 ευρώ το κιλό τα κεράσια
Σπάνε τα κοντέρ οι τιμές σε λαϊκές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ - Στα 19,5 ευρώ το κιλό τα κεράσια

Πρωτόγνωρες συνθήκες ακρίβειας βιώνουν νοικοκυριά, βιομηχανία και λιανική, με τον πληθωρισμό να κινείται ασυγκράτητος καταγράφοντας σε υψηλό 28 ετών. 

Τον Απρίλιο για να αγοράσει το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα το ίδιο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών που αγόραζε έναν χρόνο πριν, έπρεπε να δαπανήσει ποσό μεγαλύτερο κατά 10,2% σε σύγκριση με πέρυσι, εκμηδενίζοντας εκ των προτέρων την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής, που έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σούπερ μάρκετ με αυξήσεις που συχνά είναι πάνω από 10%, οδηγούν σε νέο κύκλο ανατιμήσεων στο προσεχές διάστημα και προοιωνίζονται νέα άνοδο του πληθωρισμού και τον μήνα που διανύουμε.

Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι αυξήσεις σε προϊόντα με βάση το αλεύρι, καθώς η τιμή του σταριού έχει υπερτετραπλασιαστεί, στα γαλακτοκομικά και στο κρέας λόγω της εκτίναξης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας, στα προϊόντα νοικοκυριού εξαιτίας της αύξησης στο πλαστικό και στο αλουμίνιο, στα είδη γυναικείας φροντίδας, στα ζαχαρώδη και στα λάδια.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώνονται στο αλεύρι με την αύξηση της μέσης τιμής στις 27 Απριλίου σε σύγκριση με την 1η Μαρτίου να φτάνει το 23,4%. Αύξηση 14,2% καταγράφεται στο τυρί φέτα, 12,2% στα μήλα, 11,3% στο κοτόπουλο, 10,5% στο γιαούρτι, 8,2% στα μακαρόνια, 8% στο ηλιέλαιο, 6,9% στις πατάτες, 5,5% στο αραβοσιτέλαιο, 5,4% στο ψωμί για τοστ, 4,6% στο υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων και 4,3% στο ελαιόλαδο.

Φωτιά οι τιμές στις λαϊκές και τα μανάβικα

Σε πρωινό ρεπορτάζ της ertnews και της εκπομπής «Συνδέσεις» (01.15'.10'') σε αγορά στην Καλλιθέα για τα είδη μαναβικής δόθηκαν ενδεικτικά κάποιες τιμές:

  • Άνιθος 0,60 ευρώ
  • Καρότα 0,98
  • Μαρούλι 0,60
  • Μπρόκολο 1,69
  • Λεμόνια 1,28
  • Ντομάτες 2,30
  • Αγγούρια 1,18
  • Παντζάρια 1,49
  • Βλήτα 2,98

Μάλιστα, έγινε λόγος για κεράσια Λαμίας τα οποία η ρεπόρτερ δήλωσε ότι τα εντόπισε σε μανάβικο της περιοχής της να διατίθενται στην τιμή των 19,5 ευρώ/κιλό.

Όπως δήλωσαν στο agrocapital παραγωγοί  οι αποδόσεις είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών ενώ οι τιμές στα πρώιμα κεράσια θα ξεπεράσουν τα 8 ευρώ στον παραγωγό.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις