Σκρέκας: Έχουμε αποθέματα diesel για έξι μήνες – Με αυτές τις παρεμβάσεις θα αποφύγουμε το ενεργειακό black out

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίσει μία έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει στο Ενεργειακό και να διατηρήσει την επάρκεια στη χώρα, έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο OPEN TV.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης ενός ενεργειακού μπλακ άουτ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «έχουμε μπροστά μας μία τουριστική περίοδο, περιμένουμε πολλούς τουρίστες. Πρέπει με κάθε τρόπο να έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια για όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τόνισε: «Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθεί νέα δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, θα διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και θα μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία».

Δεύτερον, «Θα ετοιμάσουμε τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιούν diesel«, ώστε αν χρειαστεί να μπορούν να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με diesel».

Αναφορικά με τα αποθέματα diesel της χώρας, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έξι μηνών: «Έχουμε αποθέματα diesel στις δεξαμενές των δύο μεγάλων διυλιστηρίων στη χώρα, που διαρκούν καταρχήν έξι μήνες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να υπάρξει ποτέ καμία διακοπή.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση, ο υπουργός το χαρακτήρισε «ακραία περίπτωση τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά όπου είναι οι τελευταίοι που πρέπει να επηρεάζονται από μία κρίση».

«Στην ακραία περίπτωση συζητάμε για παρεμβάσεις σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να κάνει διακοπές», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε κάνει ό,τι είναι εφικτό ώστε να μην έχουμε καμία διακοπή σε κανέναν τομέα της χώρας. Βεβαίως, μιλάμε για έναν πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Πούτιν». «Όταν μία χώρα έχει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού, επηρεάζονται και οι γειτονικές χώρες, αυτό είναι δεδομένο» σημείωσε.

Ωστόσο ο υπουργός ανέφερε μια ακόμα παρέμβαση, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις μονάδες για να παρέχουν ενέργεια και βεβαίως υπάρχει και η συζήτηση με την Ιταλία για να αποθηκεύσουμε και στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε εφόσον υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό να λάβουμε τα ανάλογα αποθέματα στη χώρα μας και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα.

Οι καταναλωτές θα «δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό»

Σχετικά με τα δεδομένα που συνέλεξε η ΡΑΕ από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τον τρόπο που θα επιστραφούν στους καταναλωτές μέρος των υπερ-εσόδων, ο κ. Σκρέκας είπε:

«Η ΡΑΕ κάνει καλά στη δουλειά της, Τα στοιχεία που έχει δώσει είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να προσδιορίσουμε τα υπερ-έσοδα των εταιρειών. Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει ποια είναι τα υπερ-έσοδα, ποια είναι τα περιθώρια στη δραστηριότητα της προμήθειας, από κει θα προκύψει το τελικό ποσό που θα είναι δίκαιο για τους πολίτες. Υπάρχει ένα πόσο που έχει προσδιοριστεί ως υπερ-έσοδο , απομένει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια (σ.σ.: να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις των εταιρειών) ώστε να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ανακοινώσει ότι αυτά τα χρήματα έχουν συνυπολογιστεί και θα στηρίξουν τις αναδρομικές επιδοτήσεις που θα παρέχουμε στους καταναλωτές», ενώ διευκρίνισε ότι οι καταναλωτές θα «δουν χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις