Σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη
Σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη
Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Κοζατσάνη στην Σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ  Ανδρέα Λυκουρέτζο, στην Κοζάνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, και Αντιπεριφερειαρχών, παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα του πρωτογενή τομέα που αφορούν την Δυτική Μακεδονία.

Αξιοσημείωτα είναι:

  • Η Έγκριση όλων των αιτήσεων των νέων αγροτών (100%), για την Δυτική Μακεδονία. Όσον αφορά την Π.Ε. Καστοριάς, αυτό σημαίνει έγκριση και των 170 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εφόσον πληρούνται όλες οι απαραίτητες, νόμιμες προϋποθέσεις.

 

  • Προτάθηκε, από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, να γίνουν Διορθωτικές Αλλαγές, εντός των ισχυόντων διατάξεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με εξατομίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα, λόγω διαφορετικών καλλιεργειών και απειλών. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν συζητήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να κατατεθούν τεκμηριωμένα, σχετικές προτάσεις.
  • Θα συγκροτηθεί Επιτροπή Εργασίας: α) για την παρακολούθηση του φαινομένου της καρπόπτωσης, β) την επιστημονική τεκμηρίωση και γ) την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ώστε να ληφθούν ορθολογικές αποφάσεις, σε κεντρικό επίπεδο.
  • Ενδυνάμωση του τεχνικού εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μετεωρολογικών φαινομένων, με μετεωρολικούς σταθμούς. Όσον αφορά την Π.Ε. Καστοριάς, στο υπάρχον Δίκτυο Αγρομετεωρολογικών Σταθμών που έχει εκσυγχρονιστεί, υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί, ώστε να μπορεί να καλύψει περισσότερες ανάγκες των αγροτών της περιοχής, αξιολογώντας τις πληροφορίες που δίνονται.
  • Τέλος, επισημάνθηκαν οι ζημιές, σε καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή μας, από αγριόχοιρους και αρκούδες, καθώς υπάρχει μεγάλος πληθυσμός αυτών των ζωικών ειδών στην Περιφέρειά μας. Σε αυτό το κομμάτι, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε ενημερωμένος, ότι τους απασχολεί το φαινόμενο, και ότι το συζητάνε, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις