Οι αγρότες που επωφελούνται από την έκρηξη της ηλιακής ενέργειας
Οι αγρότες που επωφελούνται από την έκρηξη της ηλιακής ενέργειας

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έλλειψη εποχικών εργαζομένων λόγω του Brexit και του Covid άφησε τα φρούτα να σαπίζουν στα χωράφια και δεκάδες χιλιάδες χοίρους να πρέπει να θανατωθούν. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών μειώθηκαν κατά 50% το πρώτο τρίμηνο του 2021, το πρώτο έτος του Brexit, και οι ραγδαίες τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε έλλειψη λιπασμάτων παγκοσμίως – και όλα αυτά επιπρόσθετα στις μακροπρόθεσμες πιέσεις στα αγροκτήματα από τους πολέμους τιμών των σούπερ μάρκετ.

«Είναι πολύ δύσκολο να παρέχουμε τα φρούτα μας με υψηλά πρότυπα κάθε χρόνο, κάθε χρόνο, στην ελάχιστη τιμή που αναμένεται από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ», λέει ο Gordon Derbyshire, ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα μηλιές κοντά στην πόλη Tunbridge Wells στο νοτιοανατολική Αγγλία. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι η φάρμα του δεν έχει ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος και, καθώς βρίσκεται στον πυθμένα ενός λόφου, υπάρχει υψηλός κίνδυνος παγετού.

Πριν από πέντε χρόνια, το Derbyshire μίσθωσε 31 στρέμματα γης στη γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie. Η εταιρεία εγκατέστησε 5 MW ηλιακών συλλεκτών, τα οποία συνδέονται με ένα κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που τυχαίνει να διέρχεται από τη γη του αγρότη. «Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο έτσι ώστε σε μια καλή χρονιά, τα μήλα να τα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά σε μια κακή χρονιά, τα πάνελ τα πηγαίνουν καλύτερα. Είναι αξιόπιστο και λειτουργεί καλά για εμάς», λέει ο Derbyshire. Υπάρχουν δύο άλλα ηλιακά αγροκτήματα σε απόσταση δέκα μιλίων, προσθέτει, και η οικογένειά του θέλει να μισθώσει περισσότερη γη σε προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον, τέτοια είναι η ικανοποίησή τους για το πώς έχουν πάει τα πράγματα.

Περίπου το 75% της γης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι γεωργική γη. Αυτή η τυπικά επίπεδη, ανοιχτή γη είναι επίσης η πλέον κατάλληλη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση αρκετά για το καθαρό μηδέν έως το 2050, όλο και περισσότεροι αγρότες θα πρέπει να προσφέρουν τη γη τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2019, περίπου το 40% των αγροτών παρήγαγε ήδη ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, λέει η Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό παρήγαγε περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και περιλάμβανε το 70% της ηλιακής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φυσικά, η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να εργαστούν οι αγρότες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Υπάρχει επίσης το ακανθώδες ζήτημα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες γεωργικές εργασίες, συλλογικά υπεύθυνες για περίπου το 10% των εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και γεωργικές πρακτικές όπως η αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου ή η καλλιέργεια πρώτων υλών βιοκαυσίμων όπως η ελαιοκράμβη ή τα τεύτλα. Ωστόσο, η αγροτική ηλιακή ενέργεια είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, τόσο λόγω των οικονομικών ευκαιριών που παρουσιάζονται από τις μαζικές απαιτήσεις μηδενικής κλίμακας όσο και λόγω των μακροχρόνιων ανησυχιών ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα καταλάβουν υπερβολική γη και θα μπορούσαν να απειλήσουν τον παραδοσιακό γεωργικό τομέα.

Όταν οι αγρότες αποφασίζουν να αναπτύξουν ηλιακούς πόρους, έχουν δύο κύριες επιλογές: να μισθώσουν γη σε κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας ή να παράγουν οι ίδιοι ηλιακή ενέργεια. Μεταξύ 2010 και 2019, η τελευταία επιλογή θεωρούνταν συχνά πιο κερδοφόρα, επειδή το τιμολόγιο τροφοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (FiT) έβλεπε την κυβέρνηση να πληρώνει σε παραγωγούς κάτω των 5 MW ένα εγγυημένο επιτόκιο για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο. Κατά τη διάρκεια του FiT, 5.127 MW ηλιακής ενέργειας και 770 MW αιολικής ενέργειας ήταν εγγυημένη υποστήριξη για μια περίοδο 20-25 ετών.

Ο James Smith είναι διευθύνων σύμβουλος στο Loddington Farm, ένα άλλο αγρόκτημα φρούτων στο Κεντ, το οποίο διαθέτει ηλιακή συστοιχία 29 kW και ανεμογεννήτρια 11 kW. «Δεν θα είχα επενδύσει στα προγράμματα χωρίς τα κίνητρα FiT», λέει ο Smith, εξηγώντας ότι το αγρόκτημα λαμβάνει μια μικρή πληρωμή για ένα μερίδιο 50% της ενέργειας που παράγεται και εξάγεται στο δίκτυο.

Καθώς η κυβέρνηση δεν εκδίδει πλέον νέα FiT, έχει γίνει πιο δύσκολο για τους αγρότες να επενδύσουν στις δικές τους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρής κλίμακας. Ο Smith μπορεί να καταλάβει γιατί άλλοι αγρότες μπορεί τώρα να μισθώνουν γη σε εταιρείες ενέργειας. «Η καλλιέργεια των καλλιεργειών είναι υψηλού κινδύνου και χαμηλής ανταμοιβής, ενώ η ηλιακή έχει χαμηλό κίνδυνο και υψηλή ανταμοιβή», λέει. Οι αγρότες μπορούν να μισθώσουν ένα στρέμμα σε προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, η Engie ή η Vattenfall για περισσότερες από 1.000 £ ετησίως - μια τιμή που μπορεί να κάνει τις καλλιέργειες "να φαίνονται γελοίες" συγκριτικά, λέει ο Smith.

Μεγιστοποίηση των κερδών ΣΔΙΤ

Είτε πρόκειται για εταιρείες ενέργειας είτε για τους ίδιους τους αγρότες που παράγουν ενέργεια σε γεωργικές εκτάσεις, τα χρήματα συνήθως κερδίζονται από την πώληση αυτής της ενέργειας σε μια επιχείρηση κοινής ωφελείας ή άλλον αγοραστή μέσω μιας συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Αυτά επιτρέπουν στους παραγωγούς να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια σε μια συμφωνημένη περίοδο. Μπορούν να είναι PPA σταθερής τιμής, που κλειδώνουν στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, ή ευέλικτα, επιτρέποντας στον πωλητή να εμπορεύεται ισχύ σε διαφορετικούς χρόνους και να επωφελείται από τις αλλαγές τιμών στη χονδρική αγορά.

Οι ευέλικτοι PPA προσφέρουν στους ανεξάρτητους παραγωγούς την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά η τεχνική πρόκληση της πώλησης την κατάλληλη στιγμή στο σωστό βοηθητικό πρόγραμμα μπορεί να είναι τρομακτική. Η Kristina Rabecaite, μια Λιθουανή μετανάστης με έδρα το Λονδίνο, στα είκοσί της, έχει βρει μια λύση για αυτό, ωστόσο, με τη μορφή μιας εφαρμογής που ονομάζεται PPAYA, η οποία παρακολουθεί και αναλύει τις τιμές στην αγορά χονδρικής για λογαριασμό ανεξάρτητων παραγωγούς, ώστε να έχουν την καλύτερη προσφορά.

Η εφαρμογή επιτρέπει σε ανεξάρτητους παραγωγούς, πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, να ορίσουν μια τιμή-στόχο και υπογραμμίζει την πιθανότητα επίτευξης αυτής της τιμής. Μόλις δημιουργηθεί, θα πραγματοποιεί αυτόματα τις προσφορές του παραγωγού κάθε μέρα του χρόνου για να προσπαθήσει να καλύψει αυτήν την τιμή, ανοίγοντας επίσης τον διαγωνισμό σε πολλαπλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ώστε ο παραγωγός να έχει πρόσβαση στην πιο κερδοφόρα σύμβαση κάθε φορά.

«Στο μέλλον, όταν λήξουν τα feed-in-tariffs, οι αγρότες θα πρέπει να βασίζονται σε καθαρά τιμές αγοράς για εισόδημα. Η PPAYA θα τους επιτρέψει να μεγιστοποιήσουν το εισόδημά τους», λέει ο Rabecaite. Η ομάδα της προσεγγίζεται όλο και περισσότερο από μια νέα γενιά αγροτών που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερης κλίμακας χωρίς επιδοτήσεις, οι οποίοι στοχεύουν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις τρέχουσες υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν είμαστε ειδικοί στην πώληση της ηλεκτρικής μας ενέργειας», λέει ο Ian Williams, ένας αγρότης αροτραίων στο Shropshire στα West Midlands, ο οποίος εξάγει 735 kWh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα. «Το μόνο που αφορούσε η εγγραφή στην PPAYA ήταν η επιλογή μιας αποθεματικής τιμής με την οποία ήμασταν ευχαριστημένοι. Από τότε έχουμε πετύχει τις καλύτερες τιμές που είχαμε ποτέ.”

Πηγή: energymonitor.ai

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις