ΟΣΔΕ: Για πρώτη φορά παράταση μέχρι 30/6 - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η ευθύνη για τις καθυστερήσεις
ΟΣΔΕ: Για πρώτη φορά παράταση μέχρι 30/6 - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ η ευθύνη για τις καθυστερήσεις

Κάθε χρόνο η προθεσμία που έχουν - τυπικά - οι Ευρωπαίοι αγρότες για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους για ενίσχυση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η 15η Μαΐου. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα και για διάφορους λόγους, η Ε.Ε. έδινε παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενίσχυσης - η διαδικασία αυτή ισχύει από την ΚΑΠ του 2007 - η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ που κάνουν οι Έλληνες αγρότες για να λάβουν τις επιδοτήσεις, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό θέμα δεν αφορά την Ε.Ε., αλλά είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση με το πώς θα συμπληρωθούν φέτος και θα καταχωρηθούν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ οι δηλώσεις. Άλλωστε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι προϋποθέσεις της για τα δικαιώματα των ενισχύσεων αλλάζουν από το 2023 και μετά, όταν θα εγκριθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ της κάθε χώρας.

Ειδικότερα, με τροποποιητική απόφαση που πήρε ΦΕΚ, το ΥΠΑΑΤ φέρνει νέα αλλαγή στον ορισμό του ενεργού αγρότη, ενώ δίνει παράταση έως τις 30 Ιονυίου για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης έτος 2022.

Ειδικότερα, τροποποιείται η υπ' αρ. 104/7056/21-01-2015 (Β' 147) υπουργική απόφαση »Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ' εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίού και του Συμβουλίου», και προστίθεται μία επιπλέον υποκατηγορία στο άρθρο για τον ορισμό του ενεργού γεωργού (στο πλαίσια και της τελευταίας τροποποποίησης).

Έτσι προστίθεται και περίπτωση γ στην παράγραφο 3: «Γεωργοί πού δεν λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις και υποβάλλουν αίτηση στήριξης/ πληρωμής αποκλειστικά για μέτρα τον Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, εφόσον το εισόδημα πού απέκτησαν από γεωργικές δραστηριότητες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστον 10% έναντι των συνολικών εσόδων πού απέκτησαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις