Παγκόσμια έλλειψη σε βασικά τρόφιμα λόγω Ουκρανίας - Στα ύψη οι τιμές
Παγκόσμια έλλειψη σε βασικά τρόφιμα λόγω Ουκρανίας - Στα ύψη οι τιμές

Οι εξαγωγές από τη χώρα που παράγει τους μισούς ηλιόσπορους στον κόσμο και το ένα δέκατο του σιταριού έχουν διακοπεί καθώς τα λιμάνια παραμένουν κλειστά μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε νέα αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού αλλά και ελλείψεις σε όλο τον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει μια στρατηγική Αλληλεγγύης για «ξεμπλοκάρισμα των συνόρων με την Ουκρανία και ενίσχυση της χωρητικότητας σε οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές για να αυξηθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών». Αλλά και η Γερμανία μεμονωμένα με ειδικό τρένο στέλνει στο Κίεβο ανθρωπιστική βoήθεια αλλά και λαμβάνει πίσω μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που προωθούνται σε ασφαλή λιμάνια στη Βόρεια και την Αδριατική Θάλασσα.

«_Τώρα αντιμετωπίζουμε μια νέα πρόκληση, η οποία είναι πιο πολύ οικονομική, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τα τρόφιμα από την Ουκρανία και τη Μολδαβία να φτάσουν στις προορισμένες παγκόσμιες αγορές, επειδή θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έλλειψη σε άλλα μέρη του εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές οι χώρες δεν μπορούν να εξάγουν. Και αυτή είναι μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση_», σχολιάζει η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι απαγορεύσεων εξαγωγών». Χαρακτηριστική η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει να πουλά το σιτάρι που παράγει προκειμένου να καλύψει τις δικές της ανάγκες, αλλά και η αντίστοιχη κίνηση της Ινδονησίας να εμποδίσει τις εξαγωγές του φοινικέλαιού της. Ο φόβος της επισιτιστικής ανασφάλειας αναγκάζει τις κυβερνήσεις να βάζουν τη σίτιση των δικών τους πολιτών πριν από άλλους, γεγονός που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών των τροφίμων στα ύψη.

Πηγή: euronews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις